Menu 

To što je napolju vruće nikako ne znači da treba da menjate svoju svakodnevnu rutinu kad je u pitanju trčanje. Mi vam otkrivamo nekoliko važnih saveta kad je u pitanju trčanje tokom letnjih dana.

Aklimatizujte se. Potrebno je određeno vreme da se telo navikne na nove uslove trčanja, visoku temperaturu i veću vlažnost vazduha. Imajte na umu da tokom toplijih dana nećete moći trčati jednakom brzinom kao i obično i trebalo bi da smanjite intenzitet za 65-75 odsto u početku, a kasnije povećavate intenzitet dok ne dostignete standardni nivo. Za to će vam biti potrebno oko 10 dana.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Provjerite temperaturu vazduha i vlažnost pre trčanja. Pre nego izađete napolje bilo bi dobro da proverite kolika je tačno temperatura, vlažnost vazduha i koncentracija alergena. Ovo poslednje je posebno važno za sve one koji imaju problema sa respiratornim organima. Visoka temperatura u kombinaciji sa velikom vlažnošću nikako nije pogodna za trčanje.

Pijte vodu! Većina ljudi jednostavno zaboravlja piti vodu tokom trčanja, već se napiju uglavnom nakon vežbanja što je potpuno pogrešno. Vodu bi trebalo piti celim putem i u nekim normalnijim uslovima, a posebno kad su velike vrućine. Ako trčite duže od 60 minuta umesto vode bi trebalo da pijete sportska pića koja će nadomestiti izgubljene elektrolite.

Znakovi upozorenja. Veoma je važno da znate koji su to simptomi dehidracije. Dehidracija nastaje kada telo izgubi previše tečnosti putem proliva, povrćanja, znoja ili vežbanja. Ako ne pijete dovoljno tečnosti tokom vežbanja osetićete grčeve u mišićima, palpitacije crca i/ili nesvesticu. Simptom dehidracije može biti i iscrpljenost ili toplotni udar.

Trčite u društvu. Kad su velike vrućine najbolje bi bilo da trčite u društvu tako da imate nekoga pored sebe ako se nešto loše desi.

Trčite ujutro. Leti bi bilo najbolje da trčite rano ujutro kada sunce još uvek nije jako i izbegavajte da trčite kada je najtoplije, što je obično oko 4 sata poslepodne. Ako ujutro nemate vremena za trčanje, onda posle posla pričekajte da zađe sunce.

Obucite posebnu opremu. U prodavnicama sportske opreme možete pronaći posebnu opremu za trčanje leti, a ta oprema je izrađena od posebnih materijala koji na neki način rashlađuju telo jer dopuštaju vlažnosti da što pre ispari.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Trčite u hladu. Ako na vašoj standardnoj ruti za trčanje nema puno drvoreda onda promenite rutu da biste trčali u hladu.

Mere predostrožnosti. Kad god krećete na trčanje u nekim ekstremnijim vremenskim uslovima obavezno obavestite članove porodice ili prijatelje, tačno im kažite gde planirate trčati i koliko se mislite zadržati. Obavezno sa sobom nosite mobilni telefon i ne menjajte rutu trčanja bez ičijeg znanja. Pre nego krenete na trčanje na kožu nanesite zaštitu od sunca, stavite naočare i kačket.

Na kraju krajeva ako je baš prevruće odlučite se za trčanje u klimatzovanoj teretani, na traci za trčanje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar