Menu 

Ukoliko vaša beba nema redovnu stolicu prva stvar koju treba detaljno da pročešljate je ishrana, kako vaša tako i bebina. Evo šta sve možete uraditi da se rešite zatvora kod vaše bebice.

Sigurno ste primetili kako su novopečeni roditelji prilično opsednuti stolicom svojih bebica. Ali to ne treba da vas čudi pošto je redovna stolica jedan od glavnih pokazatelja kako je beba zdrava, dobro napreduje i naravno dobija dovoljno hrane. Ako ste zabrinuti jer smatrate da vaša beba pati od zatvora prva stanica na kojoj treba da se zaustavite jeste ishrana.

Tečna hrana

8731741362_3c8e198ed6_z

Zatvor je kod beba do šest meseci koje se hrane isključivo tečnom hranom prilično retka pojava jer se tečnost puno lakše probavlja od krute hrane. U proseku, bebe do četiri meseca starosti kake od 3-4 puta dnevno, ali od toga koliko često kake, važnije je da gledate kakva je stolica da li je tvrda ili mekana.

Kad su u pitanju dojene bebe situacija je nešto drugačija, postoje bebe koje imaju stolicu nakon svakog podoja, a postoje i one koje pune pelenu svakih nekoliko dana, a to sve zavisi od toga koliko teško ili lako bebin organizam probavlja majčino mleko. Sposobnost bebinih creva da apsorbuje majčino mleko nije baš uvek sjajna pa se može desiti da beba nema redovnu stolicu. S druge strane ako sumnjate da beba pati od zatvora treba da proverite i svoju isharnu koja može uticati na bebinu probavu.

Iato tako zatvor kod dojenih beba može izazvati i alergija na protein iz mleka pa se ponekad majkama preporučuje da iz svoje ishrane izbace sve mlečne proizvode, a povećaju unos hrane koja bi mogla poboljšati bebinu probavu.

Kad su u pitanju bebe koje jedu veštačko mleko kod njih se problemi sa zatvorom mogu javiti nešto češće, a uzrok takođe može biti netolerancija ili alergija na mlečni protein. Jednom kad se ovaj problem dijagnostikuje pedijatri obično preporučuju upotrebu hrane koja nije na mlečnoj bazi.

3365137003_62d412cd4a_z

Kruta hrana

Jednom kada počnete uvoditi krutu hranu u bebinu ishranu i rad creva će se automatski promeniti. Kruta hrana automatsi znači i nešto tvrđa stolica što znači da ona više ne mora biti onako mekana i tečna. S druge strane u tom periodu kada beba počne jesti krutu hranu creva su daleko zrelija pa mogu zadržavati krute materije nešto duže pa će se i broj stolica tokom dana smanjiti.

U ovom periodu hrana može biti i prijatelj i neprijatelj bebinim crevima i ato je važno šta ćete od namirnica davati vašem mališanu.

Hrana koja izaziva zatvor. Namirnice koje bi mogle otežati prolazak stolice kroz creva su: pire od jabuke, banane i žitarice i to ukoliko ih bebi dajete u velikim količinama. Isto tako pripazite na mlečne proizvode i hranu siromašnu vlaknima poput riže i testenine.

Hrana koja olakšava zatvor. Ako ste primetili da se beba prilično muči dok kaki, da je stolica tvrda onda pokušajte sa hranom koja će probleme olakšati. Tu na prvom mestu mislimo na namirnice koje su bogate vlaknima kao što su integralne žitarice. Od voća tu su šljive, breskve i suve šljive, a od povrća: brokoli, pasulj i prokelj. Isto tako ne zaboravite da i deca treba da piju dosta tečnosti pa im tokom dana davajte u većini slučajeva vodu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar