Menu 

Trudnoća je period pun pitanja, nedoumica i brige čak i za one žene koje su kroz to prošle, a posebno za novopečene buduće majke. LifePress magazin vam donosi tri najvažnija saveta kojih bi trebalo da se prdržavate tokom trudnoće.

Najvažnije je da tokom perioda „slatkog iščekivanja“ mislite na sebe i na svoje zdravlje jer time ujedno mislite i na svoju bebu. Evo na šta posebno treba da obratite pažnju.

Uzimajte vitamne

Da biste stali u kraj dosadnim mučninama koje su najčešće u prvom tromesečju pijte biljni čaj od korena đumbira ili redovno uzimajte suplemente vitamina B6 u preporučenoj dozi od 10-25 mg na dan. Redovno odlazite na kontrole kod ginekologa i uključite se u školu za trudnice u vašem gradu, pa delite iskustva sa ostalim mladim trudnicama.

Izbegavajte cigarete, alkohol i lekove koje vam vaš ginekolog nije odobrio. Ništa ne uzimajte na svoju ruku.

U trudnoći možete očekivati pojavu hemoroida, zatvor i bol u leđima koji će doći sa dobitkom kilograma.

U trudnoći nedostatak vitamina C i omega 3 masnih kiselina može veoma loše da se odrazi na vaše zube i desni i zato morate paziti da kroz ishranu ili suplemente unosite dovoljno ovih nutrijenata. Lekar će vam verovatno propisati multivitaminske tabletice kao i ona folne kiseline i B kompleksa, a od velike važnosti je i vitamin D i zato nikako ne zaboravljajte svoju dozu vitamina svakog dana. Napravite si podsetnik u telefonu koji će vas podsećati na to svakog dana.

Jedite raznovrsnu hranu

Većina ljudi tvrdi da bi trudnice trebalo da jedu za dvoje, što je prema rečima nutricionista daleko od istine. Dovoljno je da unesete 300 dodatnih kalorija dnevno, da bi vaša bebica primila dovoljno nutrijenta. Od količine mnogo je važniji kvalitet hrane koju unosite. Izbegavajte veštačke zaslađivače, velike ribe, nedovoljno termički obrađeno meso, sirove klice, mekane sireve… na taj način ćete smanjiti rizik od trovanja hranom koje može izazvati pobačaj. Čak sedam odsto žena razvije trudnički dijabetes tokom trudnoće, a da biste to soprečili uzimajte dovoljne količine celovitih žitarica, voća i hrane koja je bogata dijetalnim vlaknima. Tokom prvog tromesečja izbegavajte vitamin A i retinol koji nisu dobri za bebu.

Pažljivo vežbajte

Većina žena vežba tokom cele trudnoće bez komplikacija, ali vi se obavezno pre bilo kakve vežbe posavetujte sa lekarom posebno ako do trudnoće niste bili preterano fizički aktivni. Ukoliko ste redovno vežbali pre trudnoće, za vas ne bi trebalo da bude problema, ali čim osetite neki bol ili neugodnost trebalo bi da prestanete. Birajte malo lakše vežbe, izbegavajte kontakt sportove, a fokusirajte se na pilates, lagani aerobik, šetnje i plivanje. Vežbajte najviše četiri puta nedeljno po pola sata, to će biti dovoljno da održite formu, a nećete ugroziti svoje ni zdravlje bebe. Nakon 16-e nedelje trudnoće ne bi trebalo da radite vežbe na leđima jer to može da uspori dotok krvi prema srcu pa možete osetiti nesvesticu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar