Menu 

Vitamini i minerali su veoma važni za opšte zdravlje svakog čoveka. Saznajte da li vašem organizmu nedostaju određeni nutrijenti i zašto je toliko važno da ih redovno unosimo.

Za zdravlje žene od velike su važnosti četiri ključna nutrijenta, a većina ima nedopušteno niske nivoe istih i potpuno su nesvesne da im je potrebno mnogo više od onog što trenutno uzimaju. Stručnjaci uvek preporučuju da se vitamini i minerali unose putem zdrave hrane, ali u slučajevima kada to nije moguće dopušteni su i suplementi.

1. Gvožđe

Pogrešno je mišljenje da je nivo gvožđa nizak samo u slučaju anemije. Mnoge žene se osećaju veoma umorno, a da ni ne pomisle da uzrok tome leži u nedostatku gvožđa što može da uzrokuje menstrualni ciklus i loša ishrana. Jedan od znakova nedostatka gvožđa može biti i opadanje kose. Preporučena dnevna doza gvožđa je 40 mg, i preko te doze žene ne smeju ići jer preveliki unos gvožđa može biti otrovan.

2. Magnezijum

Jede li vam se čokolada? Neki naučnici tvrde da je to jedan od znakova nedostatka magnezijuma kojim zrna kakaa obiluju. Ovaj mineral ima mnogo različitih funkcija u organizmu. On pomaže nervima, mišićima i srcu da rade kako treba, potpomaže rad imuniteta i jača kosti. Istraživanja su pokazala da prosečna žena u Americi unosi samo 68 odsto od preporučene dnevne doze magnezijuma. Nedostatak magnezijuma je povezan sa nastankom osteoporoze, a suplementi ovog minerala obezbediće vam i bolji san.

By: A♥

By: A♥

3. Folati

Svi znamo da nam je dodatna folna kiselina potrebna tokom trudnoće ili ako pokušavamo ostati u drugom stanju jer ona utiče na to da se plod pravilno razvija. Ali, nedostatak folne kiseline i kada nismo trudni uveliko može uticati na raspoloženje. Oni koji imaju nedostatak folata su skloniji depresiji. Folna kiselina je obavezna za sve trudnice, posebno one koje su ranije koristile kontraceptivne pilule jer one smanjuju nivo folata u organizmu. Preporučena dnevna doza je 400 mg dnevno.

4. Vitamin D

Suplementi vitamina D su veoma važni za one koji žive u zemljama sa manje sunčanih intervala. Preporučene dnevne doze jesu 600 IU dnevno za sve dobne grupe. Nedostatak vitamina D je danas povezan sa nastankom mnogih bolesti od raka dojke do srčanih obolenja. Vitamin D u hrani možete naći u proizvodima od soje, masnijoj ribi, žumancima.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Milan

    Dorucak je najvazniji obrok u toku dana i trebao bi da nam obezbedi 114 nutrijenata, energiju kao i hidrataciju ( Vodu ). Online Edukacija o savremenoj ishrani, lajkuj stranicu i prijavi se OVDE – goo.gl/UjeOkJ

Napišite komentar

Zdravlje

Ova zima nas satlno iznenađuje naglo visokim temperaturama što pomaže bakterijama i virusima da se šire i preživljavaju. Ako vas ovih dana boli grlo obavezno isprobajte ovaj čaj od cimeta koji će vam...