Menu 

Vitamin D je od velike važnosti za pravilan rast i razvoj dece i zato je neophodno da znate da li ga vaša deca dobijaju dovoljno.

Donosimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da klincima obezbedite dovoljne količine ovog veoma važnog vitamina.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-two-kids-forest-park-image7598683

Zašto je vitamin D važan?

Pedijatri kažu da je vitamin D od velikog značaja za razvoj kostiju jer se kalcijum ne apsorbuje u organizam na najbolji način bez njegove pomoći.

Najbolji način da deci obezbedite ovaj vitamin jeste da ih izlažete sunčevim zrakama, svega 10-15 minuta nekoliko puta u toku nedelje obezbeđuje dovoljne količine vitamina D. UVB zrake prodiru kroz kožu i podstiču produkciju ovog veoma važnog nutrijenta. Pošto izlaganje suncu nosi i određene rizike deci bi trebalo nanositi kremu za zaštitu od sunca tokom cele godine, ali u tom slučaju telo ne proizvodi vitamin D jer zaštitne kreme blokiraju sposobnost organizma da ga proizvede.

Sunce nije jedini način da deca dobiju vitamin D. Pored suplemenata u obliku kapi i tabletica vitamin D deca mogu unositi i putem hrane, a namirnice koje su vitaminom D najbogatije su mleko, jogurt i riba, posebno losos.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-mom-dad-holding-daughter-hands-beach-outdoor-portrait-young-image38958200

Kako manjak vitamina D utiče na decu?

U najgorem slučaju nedostatk vitamina D može izazvati poremećaj kostiju poznat i pod nazivom rahitis i zato se preporučuje da sve bebe po rođenju dobiju suplemente vitamina D.

Rahitis uzrokovan nedostatkom ovog vitamina se obično manifestuje krivim nogama ili lako lomljivim kostima i to u prve dve godine bebinog života. Bez obzira da li dojite vašu bebu, trebalo bi da joj dajete i suplemente vitamina D jer ga u majčinom mleku ima veoma malo.

Pored fizičkih problema, nedostatk vitamina D može uticati i na psihičko stanje dece. Mnoga istraživanja su pokazala da postoji čvrsta veza između nedostatka ovog vitamina i depresivnih stanja kod odraslih, dece i adolescenata.

Ako imate bilo kakve sumnje da vaše dete pati od nedostatka ovog vitamina obavezno se posavetujte sa lekarom i obavite potrebne testove koji će potvrditi ili negirati vašu sumnju.

Članak
Naslov
Obezbedite deci vitamin D
Opis
Vitamin D je od velike važnosti za pravilan rast i razvoj dece i zato je neophodno da znate da li ga vaša deca dobijaju dovoljno.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar