Menu 

Svi mi znamo koliko je za decu u razvoju važno da imaju dovoljno sati sna da bi pravilno rasla i razvijala se. Donosimo vam nekoliko veoma važnih saveta pomoću kojih ćete svojoj deci uvesti raspored spavanja.

Prvi dani nove školske godine su uvek najteži jer deca treba da se vrate obavezama nakon opuštenih letnjih meseci kada su na spavanje odlazili i ustajali kad su hteli. Uz naše savete klinci će se lakše vratiti u ustaljenu rutinu.

http://www.dreamstime.com/stock-image-children-playing-video-games-image19043881

Neka soba bude zona gde su mobilni telefoni i gedžeti zabranjeni. Ako je vaše dete tokom raspusta koristilo računar i telefon koliko je htelo i do kasnih večernjih sati veoma je važno da tokom radne sedmice zabranite korištenje gedžeta u sobi pre spavanja. Na ovaj način dete će se sigurno više naspavati i lakše će zaspati.

Na spavanje ih šaljite pola sata ranije. Da bi dete imalo dovoljnih 10 sati sna, ako treba da ustane u 7 ujutro, na spavanje bi trebalo da ide u 9 sati naveče. Dete pošaljite u krevet u pola 9, pogasite svetla, ugasite televizor i do 9 će sigurno zaspati. Nakon svega nekoliko dana ove prakse dete će samo odlaziti na spavanje u isto vreme.

Rutina pre spavanja. I deci školskog uzrasta je neophodna rutina pre spavanja baš kao i bebama. Pre spavanja se fokusirajte na neke umirujuće aktivnosti kao što je topla kupka, čitanje i pričanje priča. Nemojte gledati televizor ili igrati igrice jer bi to decu moglo samo razbuditi.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-young-boy-his-bed-reading-book-image22310543

Ograničite korištenje račnara. Nemojte samo deci uskartiti računar pre spavanja već i vi poštujte to pravilo i sve računare u kući gasite najmanje sat vremena pre spavanja. Pored toga što ćete lakše zaspati sigurno ćete provoditi kvalitetnije vreme sa članovima svoje porodice.

Sredite spavaću sobu. Da bi klinci lakše zaspali poslužite se malim trikovima koji će njihovu sobu učiniti pravom malom oazom za spavanje. Na jastuke im našpricajte malo eteričnog ulja lavande, snizite temperaturu prostorije, pustite im da sami odaberu posteljinu i lampe kojeće im stajati pored kreveta. Ako deca sama na neki način srede svoju sobu više vremena će provoditi u njoj.

http://www.dreamstime.com/stock-images-family-walking-hand-hand-lovely-young-forest-image41011024

Budite aktivniji tokom dana. Da bi klinci naveče zaspali kao bebe najbolji način je ipak da ih tokom dana izmorite. Kad pozavršavaju sve obaveze vezane za školu odvedite decu u šetnju ili na neku zabavnu aktivnost.. Dobro će doći i vama i klincima.

Neka vaš dom bude zona bez stresa. Imajte na umu da je povratak u školu za decu poprilično stresan i potrudite se da ih lišite bilo kakvog drugog stresa. Razgovarajte sa klincima o svim strahovima i anksioznostima koje ih muče i pokušajte sve rešiti razgovorom. Saznanje da ih razumete i da ste tu za njih njima će biti veoma utešno.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar