Menu 

Nema ništa slađe od zaigranog deteta sa svojim kućnim ljubimcem. Veoma je plemenita stvar detetu nabaviti štene, ali njihovoj vezi je potreban rad i trud da bi zaista postali najbolji prijatelji. Evo šta dete treba da zna pre nego nabavite psa.

Pre nego nabavite psa vašem detetu važno je znati da je to zaista velika obaveza i pre nego ga donesete kući sa mašnom oko vrata dobro pripremite i sebe i svoju porodicu da bi dobili najbolje moguće rezultate.

Veterinari širom sveta kažu da pre nego donesete novog člana u kuću treba da razmotrite nekoliko važnih stavki. Treba da uzmete u obzir vreme koje je potrebno psu za šetnje, njegove higijenske navike kao i prostor za život i naravno da li je vaše dete spremno za kućnog ljubimca. Ukoliko mislite da imate sve osnovne uslove onda bi trebalo da se posvetite sitnicama.

Pre nego pas dođe, dete naučite nekim osnovama ponašanja kad su u pitanju životinje.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-happy-kid-holding-his-puppy-image18846416

Treba biti nežan prema psima. Decu treba naučiti da nikada ne treba da se penju na psa, da ga maltretiraju, vuku za uši ili za rep. Objasnite deci da je pas živo biće koje zahteva pažnju. Veoma je važno da se pas odmah u početku oseti sigurno.

Pas mora da jede u miru. Veoma je važno naglasiti deci da psa ne smeju dirati, maziti niti gnjaviti za vreme jela. Psima je potreban prostor i mir bez osećanja da treba da brane svoju hranu. Pseće vreme za hranu i dečija znatiželja nikako nisu dobra kombinacija.

Potera nije zabava. Iako je to deci više nego primamljivo deca ne bi trebalo da ganjaju psa jer će pas veoma brzo shvatiti koliko je to zabavno i radiće to i onda kad nije ni vreme ni mesto. Jednom kad pas shvati da je prihvatljivo da beži od vas imaćete problema kad ga budete šetali i zato je najbolje da izbegavate ovu igru tokom prvih meseci.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-kid-dachshund-puppy-small-black-young-boy-green-garden-image40862392

Psa ne treba nositi u rukama. Iako deci ovo deluje veoma primamljivo trebalo bi to zabraniti odmah u početku. Mala deca nisu dovoljno jaka i stabilna da bi nosili psa u svojim ručicama i zato neka dete drži psa isključivo kad sedi na podu. Dovoljno je da samo jednom štene ispadne iz dečijih ruku da ceo njihov odnos bude upropašten.

Sakrijte sve vredne stvari. Od samog početka objasnite deci da psi obožavaju gristi stvari i da je veoma važno da sklanjaju svoje omiljene stvari i igračke ukoliko ne žele da ih novi drugar upropasti.

Ako dete naučite osnovama kako da se ponašaju prema psu pomoći ćete im da izgrade tu neraskidivu vezu za ceo život.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Nada Vlahovic

    JESTE, DIVAN JE!

  2. Vera Maljkovic

    jeste ,kamo srece da vidimo mnogo toga

Napišite komentar