Menu 

Ovo je bitka koju vode roditelji širom sveta i malo je onih koji je dobijaju pez pretnji i svađe. Mi vam donosimo nekoliko korisnih saveta pomoću kojih ćete navesti decu da pospremaju sobu bez frke.

Kad deca postanu dovoljno velika da sama pospremaju svoju sobu roditelji u početku bivaju blagi ako to ne odrade onda kad im se kaže, a s vremenom to postaje razlog za sigurnu svađu. Roditelji žele da im deca budu čista i uredna i da vode računa, dok klinci žele da njihova soba bude njihovo neuredno skrovište u kome mogu da zavode red kako oni žele, odnosno ne žele. U većini slučajeva svađa oko pospremanja završi tako što klinci bezvoljno odrade mali deo posla, roditelji ostanu ljuti i na kraju svi bivaju neraspoloženi.

Ponekad se dešava i to da roditelji izmoreni od konstantnih svađa jednostavno odustanu i sami odrade posao umesto dece, a ponekad klinci samo prividno srede svoje sobe da bi skinuli roditelje sa grbače.

Ako ste se slučajno zapitali vredi li sve truda i živaca treba da imate na umu da je voma važno decu učiti da svoje stvari pospremaju za sobom jer je to sastavni deo odraslog života. Isto tako decu učite da budu odgovorni prema stvarima, da ih čuvaju i vode računa.

Ako svakog vikenda imate isti problem, mi vam donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da situacija bude bar malo bolja, jer budimo realni retko koje dete će svoju sobu pospremati sa osmehom na licu.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-little-cleaning-lady-image8173400

Budite dobar primer. Kao i kod svih ostalih situacija, prvi korak je da deteu na svom primeru pokažete kako treba. Svoje stvari uvek pospremajte, vodite računa o njima i nemojte gunđati kad treba da usisate ili obavite neki drugi kućanski posao. Ono što vi obavljate svakog dana sa pozitivnim stavom i deci će biti sasvim normalno da obavljaju.

Dajte deci svojevrsnu slobodu. Veoma je važno da dete tu sobu koju treba da čisti doživljava kao svoju i zato mu dozvolite da je uredi po svom ukusu da unese njemu važne sitnice. Neka biraju sami koje slike će povešati po zidovima. U tom slučaju sigurno će sa većim zadovoljstvom pospremati.

Tačno definišite šta se podrazumeva pod čistom sobom. Napravite listu šta deca treba da urade od poslića i neka se toga pridržavaju. Na listi treba da se nalaze sledeće stavke:

  • Napraviti krevet.
  • Staviti prljavi veš u korpu.
  • Čistu odeću složiti u ormar.
  • Igračke pokupiti i staviti gde im je mesto.
  • Usisati pod.

Neka svaka stvar ima svoje mesto. Detetu će biti lakše da pospremi sobu ukoliko svaka stvar ima svoje mesto i zato se potrudite da im obezbedite dovoljno kutija, polica i prostora za igračke i školski pribor.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-girl-vacuuming-cries-her-room-image36685837

Pobacajte sve što ne valja. Bilo bi dobro da količinu stvari smanjite na najmanji mogući nivo. Pobacajte sve što je polomljeno, što dete više ne koristi i čime se ne igra. Tako će deci biti lakše da pospremaju i manje će se stvarati nered.

Pomozite im. Ne očekujte previše od svog deteta, zadavajte mu zadatke u skladu sa njegovim mogućnostima, a ako vidite da dete nije doraslo onda uskočite i pripomozite. Napravite zabavnu atmosferu, pustite muziku i iskoristite to vreme da razgovarate sa detetom.

Starija deca, drugačija pravila

Kad su u pitanju tinejdžeri pravila oko pospremanja sobe bi trebalo prilagoditi njihovom uzrastu. Tinejdžeri na neki način žele svoju privatnost i kontrolu nad svojim prostorom, a to obično pokazuju neredom. To je njihov način obeležavanja teritorije.

Postavite pravila koja se moraju poštovati, a tiču se njihovog zdravlja. Neka prljavi veš uvek bude tamo gde mu je mesto, neka ostatke hrane nipošto ne ostavljaju u sobi, a ostalo ostavite njima na izbor. U svakom slučaju nipošto ne pospremajte za njima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar