Menu 

Svi roditelji znaju da deca uprkos velikim vrućinama i jakom suncu obožavaju da se igraju napolju. Mi vam donosimo nekoliko važnih saveta koji će vam pomoći da deca budu sigurna i tokom igre napolju kad je nešto toplije nego obično.

Postoji zaista mnoštvo letnjih aktivnosti u kojima mališani jednostavno uživaju, tu su vožnja bicikla, odlasci na bazen ili jednostavno igranje u dvorištu. Veoma je važno da preduzmete sve mere predostrožnosti da dete na suncu bude sigurno i bez obzira na debeli hlad ne dozvolite mu da previše vremena provede napolju u onom kriznom razdoblju između 11-16 časova kad su temperature jako visoke. U suprotnom sledite ovih pet koraka i vaša deca mogu bezbrižno uživati u raznim igrama napolju.

Sprečite opekotine od sunca. Opekotine od sunca se ne mogu dobiti isključivo na moru i zato je potrebno da decu mažete kremama za sunčanje i kad se igraju u dvorištu i to što češće tokom dana. Kremu je neophodno nanositi čak i tokom oblačnih dana, a najniži zaštitni faktor bi trebalo da bude 15. Kremu klincima nanosite svaka dva sata.

Prikladno obucite dete. Veoma je važno da dete obučete u što laganiju garderobu, svetlih boja, napravljenu od prozračnih materijala. Isto tako obucite dete samo u jedan sloj odeće, nikakve potkošulje nisu potrebne jer kad se dete bude znojilo, znoj će ispariti, neće se upijati u drugi sloj grderobe.

4525551747_7f4da34bd0_z

Sprečite dehidraciju. Pre nego dete izađe napolje treba da pije što više tečnosti i nipošto ga ne puštajte da ide napolje žedno. Isto tako dete uvek kod sebe treba da ima flašicu sa vodom i da polako pijucka tokom igre.

Odmor je obavezan. Iako nam ponekad izgleda da deca imaju neverovatnu energiju njima je takođe potreban odmor. Veoma je važno da dete svakih 15-20 minuta malo odmori, uhvati vazduh, popije gutljaj vode.

Pazite na znakove pregrevanja i dehidracije. Ako se dete slučajno požali na bolove u stomaku ili glavobolju to mogu biti prvi znakovi dehidracije ili da mu je jednostavno prevruće. U tom slučaju obavezno odvedite dete u zatvorenu, klimatizovanu prostoriju, a ako niste u blizini kuće onda se sklonite u debeli hlad, dajte detetu vode i ostavite nek se odmori i ohladi.

Ako vaše dete planira igrati neke sportske igre koje su poprilično naporne i zahtevaju trčanje satima, onda će mu možda biti neophodna sportska pića da nadomesti izgubljene elektrolite. Birajte sportska pića sa manje kalorija, a voda je sjajan izbor ako će dete provesti napolju manje od sat vremena.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar