Menu 

Grčevi u mišićima obično nastaju kada ih preforsirate, nakon intenzivnog treninga i rada, ali usled dehidracije, stresa i zamora. Ko je osetio grčeve zna da je to veoma bolna pojava, koja na svu sreću ne traje dugo.

S medicinske strane gledano ne postoji neki jasan razlog zašto dolazi do grčeva u mišićima, jedino objašnjenje koje je nauka ponudila da nervni sistem šalje signale mišićima zbog kojih dolazi do kontrakcija. Ako imate problema sa grčevima, obavezno isprobajte ove poptuno prirodne načine da ih se brzo i efikasno rešite.

  • Na bolno mesto stavite termofor ili običnu krpu koju ste ranije malo zagrejali jer toplina deluje opuštajuće na mišiće. Držite oblog 20 minuta pa zamenite novim.
  • Priuštite sebi dugu opuštajuću kupku ili se tuširajte nešto toplijom vodom. U kupku obavezno dodajte goku so koja je bogata magnezijumom za koji je poznato da štiti zdravlje mišića.
  • Pronađite epicentar grča, odnosno mesto koje najviše boli i pritisnite ga palcem ili korenom šake, držite 10 sekundi, pustite pa ponovno pritisnite. Nakon nekoliko ponavljanja grč bi trebalo da popusti.
  • Nastanku grčeva obično doprinosi i manjak elektrolita u organizmu, a to su najčešće kalijum, natrijum, kalcijum i magnezijum. Od manjka natrijuma sigurno ne patite, ali je vrlo verovatno da vam nedostaje ostalih minerala i zato uzimajte suplemente ili jedite više hrane koja sadrži ove supstance.
  • Ako vam se grčevi obično javljaju za vreme vežbe, gledajte da pre vežbanja popijete najmanje dve čaše vode, dva sata pre nego počnete sa treningom. Nakon toga nemojte piti ništa, nakon svakih 15 minuta vežbanja pijte 125-150 mililitara vode. Ako se puno znojite probajte koristiti i neka sportska pića.
  • Ako vam se javljaju grčevi u nogama noću, probajte da ne spavate sa zategnutim nožnim prtima prema napred, opustite se koliko je moguće.

14549021916_0f75103ac6_z

Da biste sprečili pojavu grčave posavetujte se sa vašim lekarom da vam propiše odgovarajuće suplemente koji bi vam u tome mogli pomoći, na prvom mestu tablete vitamina E i obavezno povećajte unos vode tokom dana.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar