Menu 

Ciste na dojkama su veoma česta pojava, a u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju da je njihova pojava gotovo epidemiološka. Mi vam danas otkrivamo kako da se protiv cista na dojkama borite biljkama i prirodom.

Ciste na dojkama, cistična miopatija kao i fibrocistična bolest dojke su veoma rasprostranjene bolesti i od njih pate žene širom sveta u velikom broju, a jedan od glavnih razloga njihovog nastanka je sve veći stres kome smo svakodnevno izloženi.

Ciste u dojkama mogu biti različite veličine i obično se pod prstima osećaju kao kvržice koje većinu žena prepadnu i one posumnjaju na malignitet.

dreamstime_s_17081818

Ciste su u stvari kesice ispunjene vodom koje svoj oblik i veličinu menjaju tokom mesntrualnog ciklusa. Na dodir su uglavnom mekane, glatke i pokretne, ali ako su ciste poprilično napunjene vodom takođe mogu biti i čvrste na dodir.

Veličina cista varira tokom menstrualnog ciklusa i neposredno pre početka menstruacije se mogu primetno uvećati. Neke se čak mogu pojaviti preko noći.

Ciste se mogu pojaviti u grupama ili pojedinačno, a obično se jednostavnim ultrazvučnim pregledom utvrđuje da li je čvrsta ili vodena cista.

Pošto su ciste benigne u većini slučajeva se ne preporučuje hiruški zahvat da bi se odstranile jer uglavnom ne mogu loše uticati na zdravlje, a ukoliko su veće i bolne onda se drenažom izvlači višak tečnosti, a ovaj proces je bolan koliko i vađenje krvi.

Lečenje prirodnim putem

Promene životnih navika uveliko mogu uticati na potpunu eliminaciju i ublažavanje simptoma cisti ukoliko su grudi zbog njih osetljive i bolne. Žene koje su sklone pojavi cisti na grudima bi trebalo da:

 • Izbegavaju napitke koje sadrže kofein (osim zelenog čaja)
 • Izbegavaju alkohol
 • Izbegavaju toplu hranu ili napitke is plastičnih posuda
 • Redovno uzimaju probiotike jer se pomoću njih eliminiše prolaz estrogena
 • Izbegavaju nefermentisane proizvode od soje kao što su tofu, sojino mleko i sojini proteini
 • Uzimaju dovoljnu količinu vlakana
 • Povećaju unos kupusa i brokolija
 • Pobrinu se za dobar rad probave
 • Uzimaju suplemente vitamina D

Jedan od glavnih suplemenata koje nikako ne bi trebalo izostaviti je jod na koji je tkivo dojke veoma osetljivo, a 50 mg dnevno je sasvim dovoljna doza.

Čaj protiv cista na dojkama

dreamstime_s_25325076

Dr. Ksenija Krajina Pokupec je jedna od vodećih fitoterapeutkinja u Hrvatskoj koja se dugi niz godina bavi i proučava uticaj biljaka na razna zdravstvena stanja. Na blogu koji vodi pod nazivom Šalica čaja u sklopu sajta Naturala pronašli smo njenu mešavinu čaja koju je osmislila za lečenje cista na dojkama.

Za ciste i fibriadenome na dojkama dr. Krajina Prokupec preporučuje čaj od mešavine biljaka mente, bazge, imele, nevena i hajdučke trave u jednakoj meri jer su to veoma snažne imunološke biljke koje sprečavaju rast tumora i smanjuju upale. Takođe, preporučuje se i vrkuta za koju se veruje da peventivno deluje na nastanak raka dojke.

Sa ovom terapijom treba biti strpljiv i piti jednu litru čaja dnevno, šest meseci. Ishrana bi trebalo da bude lagana, a mlečne proizvode i pivo bi trebalo potpuno izbaciti.

Bez obzira na upotrebu terapije dojke detaljno pregledajte tokom svakog tuširanja i pratite promene na cistama. Najvažnije je, kaže dr. Ksenija, da ne paničite i ne mislite da će se ciste pretvoriti u rak jer vam strah neće doneti ništa dobro.

Piši!
Širi dalje!
4 komentara
 1. Milica

  Koliko se mjesavine ovog caja stavlja u litar vode

 2. Aleksandra Geric

  Dali se pije vrkuta zajedno sa tim mixom ili razdvojeno?

 3. Milja Rastović

  Hvala, jako poučno i dobro znati..;)

 4. Gordana Kovacevic

  vidim neven

Napišite komentar