Menu 

Ako je beba u stomaku pred porođaj okrenuta glavom prema dole i pomalo zabačenom malo prema napred do majčinog stomaka sve su šanse da će porođaj biti kraći i lakši, a većina beba se sama smjesti u taj položaj pred kraj trudnoće.

U drugom položaju beba se smjesti u krivnu karlice, a tokom samog porođaja, saviće leđa i staviti bradu na prsa, a porođaj bi trebalo da protiče bez problema ukoliko je beba u ovom položaju iz nekoliko razloga.

Vrh bebine glave vrši pritisak na sami vrat grlića materice tokom kontrakcija, to pomaže grliću da se raširi i podstiče telo da proizvede hormone koji su potrebni za porođaj.

Tokom perioda tiskanja beba se kreće kroz karlicu pod određenim uglom tako da najuži dio glave prolazi prvi.

Kada beba stigne do samog dna karlice lagano okreće glavu, tako da najširi deo glavice stane u najširi deo karlice, a zadnji deo glave u tom trenutku prolazi ispod pubične kosti, tokom samog poroda lice prolazi kroz predeo između vagine i zadnjeg prolaza odnosno perineuma

Šta je to zadnji položaj?

 

9757404093_7e2f34ccd3_z

Pod zadnji položaj se podrazumeva da je bebina glava okrenuta prema dole, ali je zadnji deo glave priljubljen uz majčinu kičmu. Do trenutka kad porođaj počne čak jedna od deset beba je okrenuta u ovom položaju. Većina beba u ovom položaju se na kraju porodi vaginalnim putem, ali sam porod može biti otežan, posebno ako bebina brada nije savijena sve do prsa. Neki od problema koji se mogu desiti ako je beba u ovom položaju:

  • Možete imati bolove u leđima pošto je bebina glavica tik uz kičmu.
  • Vodenjak može pući u ranom stadijumu porođaja.
  • Sam porođaj može biti dugačak i spor.
  • Imaćete nagon da tiskate pre nego se grlić materice u potpunosti otvori.

Većina beba se iz zadnjeg premesti u prednji položaj za vreme samog porođaja uz naravno pravu podršku. Kada se beba u tom položaju spusti u kralicu potrebno je da se okrene za gotovo 180C da bi dospela u najbolji položaj za porođaj.

Za to je ponekad potrebno dosta vremena, a može se desiti da se beba uopšte ne okrene, a to znači da će se roditi sa licem okrenutim prema vama. Ponekad je u tim slučajevima neophodna pomoć forcepsa da bi se bebi pomoglo da izađe.

Zašto su neke bebe u zadnjem položaju?

Jedan od razloga zašto se beba postavlja u ovaj položaj jeste zbog vrste i oblika majčine karlice. Neke žene imaju karicu koja je sužena i ovalna ili široka i u obliku srca, a ne okrugla. Ako majčina karlica nije okrugla veće su šanse da će se beba smestiti u zadnji položaj do kičme jer u tom položaju može lakše odmarati glavicu.

Kada se odmarate i opuštate u ležećem položaju satima karlica se pomera prema nazad, a to podržava zadnji deo bebine glave i kičme da se na neki način ljulja na leđima. U ovom položaju na kraju beba završava tik uz kičmu.

Ako pak trudnica većinu vremena tokom trudnoće provodi na nogama veće u šanse da će se beba spustiti u karlicu i u prednji položaj jer se karlica kad stojimo uvek naginje napred.

10302278354_b866e58246_z

Kako pomoći bebi da se spusti u prednji položaj?

Pokušajte da izbacite karlicu prema napred svaki put kad ste u sedćeme položaju i proverite da li su vam kolena uvek u nižem položaju od kukova. To se zove optimalno fetalno pozicioniranje i podstiče bebu da se prebaci u prednji položaj. Na taj način menjate držanje posebno kad sedite.

Pokušajte i neke od sledećih metoda:

  • Proverite da omiljeno mesto na kom sedite ne uzrokuje da vam zadnjica ide skroz prema dole, a kolena prema gore.
  • Provodite vreme na sve četiri, čistite podove ili jednostavno provodite neko vreme u ovom položaju, na taj način će se beba prebaciti u prednji položaj.
  • Ako vaš posao uključuje previše sedenja , često pravite pauze, ustajte od računara da prošetate.
  • Kad vozite auto, pod zadnjicu podmetnite jastuk, tako da se podignete prema gore.
  • Kad gledate televizor sedite na pilates loptu i nagnite se prema napred.

Ne brinite o položaju bebe kada legnete da spavate jer beba ne ide prema karlici kad se u ležećem položaju, ali u svakom slučaju uvek radije lezite na bok, umesto na leđa jer je to najbolji položaj za spavanje u poodmakloj trudnoći.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar