Menu 

Ukoliko imate ugovoreni carski rez velika je verovatnoća da će vas lekar, anesteziolog pitati pod kakvom anestezijom želite da se operacija obavi. U tom slučaju biće vam ponuđene dve opcije, epiduralna i totalna anestezija.

Carski rez je jedna od najčešće obavljanih operacija danas, a u Americi se čak 25 odsto porođaja obavlja ovim putem. Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da se obavi carski rez, tu je na prvom mestu ako je život majke ili bebe na bilo koji način ugrožen, ako bebini otkucaji srca opadaja i naravno ako je reč o višestrukim trudnoćama. Lekari će se odlučiti na carski rez i ako porođaj ne ide po planu i ako se trudnica i ranije porađala na ovaj način.

Carski rez može biti ugovoren ili obavljen po hitnom postupku. Ako je reč o hitnom carskom rezu lekari se obično odlučuju za totalnu anesteziju jer se na taj način pacijentkinja najbrže uspava. Cev za disanje tokom operacije pomaže pacijentkinji da disajni putevi ostanu čisti.

2072926954_04156aae74_z

Tokom unapred zakazanog carskog reza anesteziolozi obično preporučuju spinalnu ili epiduralnu ansteziju tokom koje je majka budna za vreme celog porođaja. Isto tako praktikuje se i kombinovana tehnika kada se spinalna anastezija daje za vreme same operacije, a epiduralna tokom postoperativnog perioda.

Kako epiduralna tako i spinalna anestezija imaju svoje prednosti i mane. Kod spinalne je glavna prednost što se na veoma jednostavan način daje te obezbeđuje sasvim solidan osećaj obamrlosti. Isto tako male su šanse za nuspojave poput jake glavobolje. Nedostatak spinalne anestezije uključuje hemodinamične promene jer može naglo usporiti rad srca i sniziti pritisak.

Kad je u pitanju epiduralna prednost je što se takođe jednostavno uvodi, ali joj je potrebno više vremena da deluje, tako da i ako dođe do hemodinamičkih promena one će nastupiti postepeno. Isto tako prednost je što nakon operacije ostaje mali kateter putem kojeg se ubrizgavaju nove doze za olakšavanje postoperativnih bolova.

Nedostatk je epiduralna glavobolja, mogući problemi sa kateterom i retki slučajevi pštećenja nerava i infekcija.

Lekari tvrde da ne postoji najbolja opcija kad je u pitanju anestezija jer sve one imaju svoje prednosti i mane. Ako imate zakazani carski rez onda ćete se pre samog porođaja naći sa anesteziologom koji će vam tačno objasniti svaku vrstu anastezije pa ćete zajednički odlučiti koja bi za vas bila najpogodnija.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar