Menu 

Trudnice se često plaše “drugog stanja” i simptoma, ali strahovi od porođaja dominiraju. Evo i koji se izdavajaju i kako da se utešite.

Porođaj je divna stvar, ali za svaku majku posebno iskustvo i kako je svaka trudnoća drugačija tako se i na porođaj gleda. Strah je uvek prisutan, ali nikada ne trebate dozvoliti da nadvlada. Imajte na umu da u 90 odsto slučajeva sve bude sasvim dobro, te da se danas uspešno reaguje na mnoštvo nepredviđenih situacija. Mnogo više nego kada ste vi dolazili na svet.

Ipak, neki strahovi, ma koja generacija bila u pitanju, ostaju. Saznajte koji su i zašto zaista nemate razloga da strahujete.

Da li će beba biti dobro

beba tek rodjena

Samo da sve bude dobro, to sebi majke ponavljaju. Ovo je strah koji oseti svaka trudnica i to je sasvim normalno, ali trebate ga pobediti. Crne misli mogu samo da vas oslabe, da unesu strah i da upravo zbog stoga sebi otežate porođaj. Zato, isterajte ih pozitivnim mislima, podrškom bližnjih, dobrih prijatelja, pa i šalom.

Ako uz to razmišljalte i o mogućnosti da beba bude mrtvorođena ili da joj se pupčana vrpca omota oko vrata to je kao da mislite o crnim slučajnostima. Procenat mrtvorođene dece, pa ih onih koji su imali ozbiljnije komplikacije prilikom porođaja je zaista vrlo nizak.

Da li ćemo stići na vreme

U bolnicu na vreme ili sa zakašnjenjem? Imajte ne umu da vaš život ipak nije holivudski film gde svi trčkaraju izgubljeni kada trudnici pukne vodenjak. Bićete itekako spremni, naučićete da prepoznate prave kontrakcije, bićete stalno u kontaktu sa svojim doktorom i zaista ćete stići na vreme – ne brinite.

Bol, težak porođaj i epiziotomija (rez)

u radjaoni bebaDa se razumijemo porođaj boli, ali ni blizu onoliko koliko su vas strašili. Danas se mnoge trudnice pametno pripremaju na porođaj, vežbaju, održavaju zdravu kilažu, a postoji i mnoštvo medikamenata i načina da vam olakšaju bol i sam porođaj.

Naravno, moguće je da se sav proces oduži, ali svaka majka će vam reći da to sve prođe i da svaka to stoički izdrži, ta ni jednoj nije bitno šta se zbilo od onog trenutka kada začuje plač svog detata i kada ga donesu na prvi podoj.

Ako se plašite epiziotomije, reza ili pucanja trebate znati da i to možete jednim delom sprečiti kegelovim vežbama, nanošenjem ulja bogatog vitaminom E da biste ojačali mišiće perineuma. (Epiziotomija – kako je izbeći).

Prema nekim tvrdnjama žene koje su u trudnoći unajmile doulu su imale za 50 odsto manje bolove i za 50 odsto manji rizik od carskog reza. (Zašto pomoćnice u trudnoći postaju trend?).

Privatnost

Sam porođaj se ne čini isprva kao nešto lepo, nego za mnoge žene i sramno. Mnoge osećaju  da će im privatnost biti narušena ili da će im kontrola nad bešikom popustiti. Ali, imajte na umu da su medicinski radnici stručnjaci, koji su obavili i obavljaju na stotine porođaja, šta god da se dogodi i neugodno niste vi krivi i to doktori znaju. A kada naiđu bolovi i kada mislite samo na dobrobit deteta privatnost i osećaj srama će vam biti na zadnjem mestu.

trudnica ceka u bolnici

Drugi strahovi

Neke žene se plaše carskog reza i drugih komplikacija. Druge da li će se izgubiti tokom porođaja i možda neće znati šta treba da rade. Tu su i oni koji nisu sigurni da li će znati da se brinu o svom mališanu. Iako su strahovi tu, imajte na umu da je potrebno da ih oterate za vaše dobro i za dobro bebe. Strah vam može samo doneti komplikacije. Naravno, treba biti informisan, ali ne dozvoliti strahovima da pobede.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar