Menu 

Epiziotomija je mali rez na međici koji se vrši tokom porođaja da bi se olakšao dolazak bebe na svet. Otkrivamo vam sve o epiziotomiji i nekoliko saveta koji će vam pomoći da je izbegnete.

Epiziotomija je pre dosta godina označena kao procedura koja olakšava prolazak bebe i štiti majku od povrede porođajnog kanala. Međutim nakon mnogo studija i istraživanja sprovedenih na ovu temu pokazalo se da epiziotomija nosi više štete nego koristi osim u retkim slučajevima kada je neophodna. Uprkos tome ona se i dan dans sprovodi kao gotovo rutinska procedura tokom porođaja širom sveta.

Većina lekara veruje da je epiziotomija neophodna za lakši porođaj jer pretpostavljaju da bi ukoliko se ne obavi, vaginalni mišići mogli ostati pomalo opušteni što epiziotomija urađena u pravo vreme može sprečiti, za šta ne postoje naučni dokazi.

Epiziotomija kao i bilo koji drugi hirurški zahvat sa sobom nosi određene rizike kao što su obilno krvarenje, stvaranje hematoma, infekciju, a uveliko može uticati na seksualni život.  Pored svega toga majke kojima je urađena epiziotomija se poprilično teško vraćaju u formu nakon poroda jer bolovi mogu biti dugotrajni i otežavati kretanje.

Dobra vest je da postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da izbegnete epiziotomiju prema iskustvu Nancy Sullivan sa bloga MidwifeINSIGHT i istraživanja koje je ona sprovela.

porođaj u vodi

Probajte porođaj u vodi. Iako kod nas još uvek svugde nema mogućnosti biranja načina na koji ćete se poroditi, ukoliko imate tu mogućnost odaberite porođaj u vodi jer su istraživanja pokazala da je mogućnost epiziotomije za pet puta manja ukoliko se porađate u kadi ili bazenčiću. Topla voda za vreme porođaja ublažava bolove, opušta, snižava krvni pritisak i obično porođaj u vodi traje kraće.

Unajmite doulu. Doule su žene koje pomažu trudnicama da iznesu trudnoći i sam porođaj, a više o tome možete pročitati u članku “Zašto pomoćnice u trudnoći postaju trend”. Doula će vam pomoći da se i vi i vaš partner tokom porođaja osećate ugodno. Istraživanja su pokazala da prisustvo doule na porođaju umanjuje potrebu za epiduralnom anestezijom za čak 60 odsto i 40 odsto manje potrebe za forcepsom što ujedno znači i manja šansa za epiziotomiju.

Dobro se pripremite pre porođaja. Izvodite Kegelove vežbe 10-20 puta dnevno sve do samog porođaja. To su vežbe koje možete izvoditi bilo gde i bilo kada, a radi se o jednostavnom zatezanju i otpuštanju vaginalnih mišića. Žene koje su za vreme prijašnjih poroda imale epiziotomiju se plaše da će tokom narednog poroda tkivo ispucati po istoj liniji. Njima se obično preporučuje da mažu hypericum mast na ožiljak koja  će sprečiti ponovno pucanje.

Masaža, da ili ne? Oko masaže perinealnog dela se još uvek vode polemike. Mnoge studije su pokazale da masaža međice može sprečiti pucanje tkiva za vreme poroda kod žena koje se prvi put porađaju. S druge strane postoje studije koje kažu da masaža može povećati rizik od pucanja tkiva. U krajnjem slučaju možete probati masažu ako vam je ugodno, ali ne morate se primoravati na to jer ne postoje dokazi da je zaista delotvorna.

pravi položaj

Pravi položaj tokom porođaja. Jedna od glavnih stvari za izbegavanje epiziotomije jeste pravi položaj za vreme porođaja. Najbolji položaj da biste izbegli pucanje ili rezanje međice jeste „četvoronoške“. Takođe, ležanje na jednoj strani je puno bolje od ležanja na leđima. Koljena uvek treba da budu raširena u širini ramena, ne više, a kolena treba da budu okrenuta prema napred, ne sa strana. Studije su pokazale da ukoliko je majka u „sve četiri“  ili čučećem položaju beba dobija najviše kiseonika, majci je ugodno, dolazi do minimalnog pucanja tkiva i maksimalnog otvaranja karlice.

Razmislite pre nego zatražite epiduralnu. Istraživanja su pokazala da je mogućnost pucanja i epiziotomije veća ukoliko je žena pod epiduralnom anestezijom jer ona sprečava majke da zauzmu pravilan položaj tokom porođaja i one pritom ne osećaju prirodan nagon za istiskivanjem bebe te  se moraju oslanjati na druge izvore umesto na sopstveni instinkt.

Dobro se informišite pre porođaja, ako imate mogućnost biranja odaberite ono što vi mislite da je za vas najbolje od pratnje na porodu do položaja kao i lekova.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Irena

    Kako bi bilo da jednom umesto sto samo prevedete clanke koji uopste nisu primenljivi u nasim porodilistima napisete jedan koji bi u nasim uslovima bio od pomoci! Hvala!

Napišite komentar