Menu 

Iako trudnoća važi za jedan od najlepših životnih perioda činjenica je da trudnice mogu biti pod velikim stresom. Mi vam donosimo nekoliko veoma efektnih vežbi koje će vam pomoći da se opustite.

Trudne žene se suočavaju sa mnogo različitih emocija i potencijalno stresnih situacija. Na stres mogu uticati finansije kao i pojedine medicinske odluke koje je potrebno doneti pa većina trudnica traži načine da smanje nivo stresa i da se opuste.

Vežbe za relaksaciju su potpuno sigurne u trudnoći, a dobro će uticati i na bebu nakon poroda.

dreamstime_s_14678230

Sve dobrobiti vežbi relaksacije

Vežbe koje pomažu da se opustimo umiruju trudnice tokom stresnog perioda, a redovnom vežbom u potpunosti možete odagnati osećaj nervoze i straha. Manje stresa znači i manje problema sa spavanjem, napetosti u mišićima i ostalih fizičkih simptoma kroz koje se stres često manifestuje.

Takođe, pojedine vežbe relaksacije mogu vam pomoći i tokom samog porođaja, da ostanete fokusirani i lakše podnesete porod.

Uvrstite vežbe relaksacije u vašu svakodnevnu rutinu jer kad dođe stresna situacije tehnike ćete moći primeniti da umirite sopstveno telo, a ukoliko redovno vežbate sve će ići puno jednostavnije i lakše.

Fizička aktivnost

U većini slučajeva fizička aktivnost pomaže kod otklanjanja stresa i napetosti u telu. Plivanje i duge šetnje su najbolji izbor fizičkih aktivnosti za trudnice. Obe vežbe su poprilično slabog intenziteta tako da telo nije previše opterećeno.

Prenatalna joga je takođe fizička aktivnost sigurna za obavljanje u trudnoći, a pokazala se veoma efektnom za otklanjanje stresa. Joga se fokusira na jačanju veze između tela i uma, jača telo i poboljšava ravnotežu što je od velike važnosti zbog promena kroz koje prolazi telo trudne žene.

Disanje i meditacija

Duboko, kontrolisano disanje je još jedan način efektnog opuštanja posebno kad se kombinuje sa meditacijom. Namestite se u udoban položaj, a to je kod trudnica obično sedenje ispravljenih leđa. Izbegavajte ležanje na leđima jer to sa sobom vuče rizik od smanjenog dotoka kiseonika do bebe. Zatvorite oči i duboko udahnite tako da se fokusirate na vazduh koji vam ispunjava pluća. Izdahnite polako i sa vazduhom izbacite sav stres koji osećate. Poželjno je da vam izdisaj bude duži od udisaja.

dreamstime_s_8372421

Ostale vežbe relaksacije

Progresivna relaksacija i vizualizacija su dve tehnike opuštanja koje se koriste tokom trudnoće i samog porođaja. Progresivna relaksacija znači jednostavno stiskanje i opuštanje određenih grupa mišića. Vizualizacija podrazumeva zamišljanje sebe u nekom opuštajućem i umirujućem okruženju. Isto tako, možete zamišljati sebe kako uspešno obavljate pojedine zadatke. Na primer, tokom poroda možete pokušati zamisliti sebe kako istiskate bebu iz svog tela sa puno snage i samopouzdanja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar