Menu 

Jedna od važnijih životnih lekcija koju treba da prenesete svome detetu je svakako odnos prema novcu i naravno štednja. Ako ne znate kako biste pristupili ovoj temi pročitajte koji su to najjednostavniji načini da naučite vaše mališane kako se to štedi novac.

Važno je da svaki roditelj zna kako će se odnos prema novcu njihovih mališana bazirati upravo na onome čemu ga oni nauče i zato je važno da od malih nogu krenete pravim putem. Pravi odnos prema novcu vaših mališana može uveliko uticati i na kućni budžet jer decu možete naučiti kako da čuvaju za crne dane te da si sami obezbede nešto što žele.

 

4564167105_7638b20f4a_o

Jedan od najlakših načina koji će vam pomoći da naučite dete da štedi jeste da mu počnete davati džeparac, a visinu ćete odrediti sami prema uzrastu, potrebama i odgovornosti deteta. Isto tako pored džeparca važno je da deca imaju i kasice prasice u kojima će čuvati novac za nešto što jako žele. Nakon što skupe određeu svotu novca u kasici deci možete otvoriti i štedni račun u banci. Danas postoji mnogo opcija za dečiju štednju, a taj korak će klincima štednju prikazati kao nešto bitno i zvanično.

Štednja je veoma važna i za obavljanje kućanskih poslova i sudelovanja u poslovima oko domaćinstva. Jedan od načina da pokažate mališanima vrednost novca jeste da im plaćate za obavljanje kućnih poslova. Budite sigurni da će na taj novac gledati u potpunosti drugačije nego na onaj koji dobiju od bake i dede. Taj novac će im stvoriti osećaj zadovoljstva budite sigurni da će paziti kako će potrošiti taj „teško zarađeni“ novac.

Isto tako možete osnovati i klub štednje u vašoj kući te organizovati sastanke jednom mesečno, a tokom tih sastanaka možete razgovarati o tome ko je koliko uštedeo i zaradio novca u proteklih mesec dana, pohvalite decu za neke dobre odluke i ukažite im na ono što su mogli bolje odraditi.

2132466012_03c6430920_z

Jako je važno da od novca ne pravite tabu temu. Sasvim otvoreno razgovarajte o novcu pred decom, važno je da ona budu upućena u porodične finansije od malih nogu. Isto tako naučite ih kada i na koji način je neumesno pričati o novcu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar