Menu 

E, pa vreme je da vas upoznamo sa još jednom biljkom koja spada u super namirnice. Danas pričamo o neobičnoj biljčici po imenu motar koja raste u primorskim krajevima, a bez problema ćete je naći i na Jadranu. Potražite je ove godine kad odete na letovanje, ali pre toga otkrijte zašto ona spada u superhranu.

Motar je biljka koja se koristi vekovima, a čak je i Šekspir pominjao u svom Kralju Liru. Uglavnom se koristila u Evropi, ali u poslednje vreme sve je više koriste i na drugim kontinentima, a to možemo zahvaliti i velikom broju kulinarskih kanala i emisija.

9562179297_1b5f5fa6df_z

Motar je sočna biljka koja uglavnom raste blizu mora, ima tanke zelene grančice, a najsličnija je divljim šparglama. Ukus joj je prilično slan, a nakon što je probate imate isti onaj osećaj soli na usnama kao kad izronite iz mora. Veoma je hrskave i sveže teskture, a može se koristi u salatama u svežem obliku, ali možete je i dinstati, mešati u kajganu ili fritatu, a od nje možete pripremati i pesto.

Nutrtivna vrednost motara

Istraživanja su pokazala da je ova biljka veoma bogata vitaminima A, B i C, folnom kiselinom, poboljšava raspoloženje, koncentraciju i izoštrava vid. Isto tako vekovima se koristi kao narodni lek za poboljšenje probave, čišćenje jetre i probleme sa bubrezima. Neke studije su čak pokazale da utiče na poboljšanje mišićne funkcine i pomaže da izgubite neželjene kilograme. Motar je biljka koja je ukusna, lako se priprema i veoma je zdrava, ako je ugledate ovoga leta kraj mora obavezno je probajte.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Cvetovi crvene deteline su fenomenalni za naše zdravlje. Donosimo vam više o njihovim blagotvornim svojstvima, te kako da napravite čaj, sirup, ali i zanimljivi hleb sa ovim cvetovima. Piši!