Menu 

Ako niste ljubitelj kravljeg, kozjeg ili mleka koje je napravljeno od biljaka (soje, badema…) onda bi trebalo da probate najnoviju alternativu – magareće mleko koje se smatra najnovijom superhranom.

Možda vam magareće mleko zvuči kao čista egzotika, ali trebalo bi da znate da se ono koristi vekovima. To je ono mleko kome se Kleopatra kupala da bi zadržala svoju lepotu, a veruje se da je majka njime hranila i papu Franju kad nije imala dovoljno majčinog mleka.

2338606101_cc9a990f06_z

Kompanija Eurolactis koja dolazi iz Švedske želi predstaviti magareće mleko širokim narodnim maama i vratiti mu sturu popularnost koju je nekad imalo. Prema podacima ove kompanije za otprilike 3,5 litara mleka potrebno je čak 15 magarica što automatski znači da će ovo mleko biti neuporedivo skuplje od svih ostalih. Trenu tna cena jedne litre magarećeg mleka iznosi 40 evra, a njegovi proizvođači tvrde da je veoma zdravo i hranjivo te da jača imunitet kod dece.

Na ovu temu su sprovedena neka istraživanja koja ne neki način podupiru ovu tvrdnju. U jednoj studiji je objavljeno da magareće mleko sprečava kalcifikaciju arterija te da je mleko bogato nutrijentima i zdravim masnim kiselinama.

U poslednje vreme veliki broj kompanija koje se boave proizvodima za negu kože u svoje proizode stavljaju upravo magareće mleko jer dokazano hidratizuje i sadrži velike količine vitamna C, A, D i E koji su veoma važni za udravlje i izgled kože.

Ako se pitate hoće li magareće mleko ikada postati mejnstrim, ako se osvrnemo na cenu možemo sa sigurnošću tvrditi da neće, ali s obzirom na to koliko je zdravo sasvim je izvesno da će se naći u zdravim prodavnicama širom sveta, ali samo u onima u kojima pazare oni sa nešto dubljim džepovima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Rad u kancelariji nije baš toliko lagan kao što većina ljudi misli. Pored bolnih leđa od sedenja i stresa tu su još mnogi faktori koji loše utiču na naše zdravlje. Ako ste kancelarijski...