Menu 

Pored raznoraznih krema koje koristimo da bi se zaštitili od sunca u toj borbi mogu nam pomoći i određene namirnice. Otkrivamo vam koja nas to hrana iznutra štiti od sunca.

Verovali ili ne, ako povećate unos određene hrane osnažićete svoj prirodni štit kože i više vremena ćete moći provesti napolju bez bojazni od opekotina uzrokovanim suncem i štetnom uticaju UV zraka.

Ako želite da se od sunca branite svim mogućim sredstvima jedite sledeće namirnice:

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-tomato-image11877245

Paradajz. Paradajz je namirnica koju slobodno možemo nazvati i prirodnom kremom za sunčanje koju mažemo iznutra. Istraživanje koje je sprovedeno nad ženama starosti između 21-47 godina pokazalo je da su one koje su tri meseca svaki dan jele četiri kašike paradajz pirea sa maslinovim uljem bile zaštićenije od sunca od onih koje su konzumirale samo maslinovo ulje. Paradajz je namirnica bogata antioksidantom zvanim likopen koji dokazano umanjuje štetnost UV zraka.

Šargarepa. Poitivna strana šargarepe je što ne samo da štiti od štetnog uticaja sunčevih zraka već ih okreće u vašu korist. U jednom istraživanju sprovedenom u Koreji ženama je tri meseca davano 30 miligrama beta karotena (oko šest šargarepa). Nakon tog vremena rezultati su zaista bili iznenađujući, naime ne samo su ćelije kože bile zaštićene nego su bile i na neki način obnovljene.

Slatki krompir/batat. Baš kao i šargarepa, slatki krompir je veoma bogat izvor beta karotena. U poslednje vreme sve se više može naći i na našim tržnicama i supermarketima. Koristite ga na isti način kao što biste koristili obični krompir.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-sweet-potato-image19513668

Zeleno povrće. Sigurno znate da se tajna zdrave ishrane krije u šarenilu i bojama. Veoma je važno da se na vašem tanjiru nalaze namirnice svih boja, a među njima je zelena nezaobilazna posebno ako želite da se zaštitite od sunca. Nepisano pravilo glasi “što tamnija boja to više nutrijenata u povrću” i zato birajte povrće tamno zelene boje kao što su kelj, raštan, brokoli, blitva, spanać…

Lubenica. Sigurno će vas obradovati vest da je omiljeno letnje povrće/voće lubenica veoma delotvorna kad je u pitanju zaštita od sunca. Naime, lubenica takođe sadrži likopen i smanjiće rizik od nastanka crvenila i opekotina. Jedite je kad god možete jer pored zaštite od sunca potpomoći će i hidrataciju organizma. Što je leti takođe jako važno.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-watermellon-wooden-background-image42222608

Jagode, kivi, narandže. Ove tri voćke su najbogatije vitaminom C među ostalim voćkama, a dokazano je da vitamin C u potpunosti blokira razvoj ćelija raka. Vitamin C veoma efektno neutrališe slobodne radikale koje vaše telo proizvodi kao odgovor na oštećenje ćelija uzrokovanih izloženosti sunčevim zrakama.

http://www.dreamstime.com/stock-image-kiwi-fresh-plant-korea-image32363601

Bademi i semenke suncokreta. I jedni i drugi sadrže vitamin E, još jedan veoa moćan antioksdant koji organizam uspešno brani od štetnog uticaja UV zraka. Ovaj vitamin usporava i proces starenja kože, i zato ga često možemo pronaći među sastojcima mnogih krema za negu lica.

Pored svih ovih namirnica koje smo naveli, da biste se što bolje zaštitili od sunca tokom leta pijte dosta zelenog čaja, jedite sveže jabuke, sa korom i povremeno se počastite kockicom tamne čokolade.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Razvojni put svake žene propraćen je dobitkom menstruacije, a od tog trenutka i gomilom pitanja koja nas muče, a vezana su za ovu pojavu. Mi vam danas na neka od njih odgovaramo.