Menu 

Sigurni smo da je ovo pitanje koje sebi nikada niste postavili. Otkrivamo vam zašto je soja važna i zašto bi trebalo da je uvrstite u svakodnevnu ishranu, ako dosad niste.

Soja je jedan od najbogatijih biljnih izvora proteina i zato je veoma popularna među veganima i vegetarijancima. Tri četvrtine šolje soje sadrži jednaku količinu proteina kao i pola šolje termički obrađenog mesa. Soja je baogatija mastima od ostalih mahunarki, a većina tih masti su one zdrave, uključujući i omega 3 masne kiseline koje se nalaze u zaista retkim namirnicama biljnog porekla.

Pored toga, tu su i zdravi minerali poput kalcijuma i gvožđa. Mnoga istraživanja su pokazala da soja može biti od koristi kad je u pitanju prevencija srčanih obolenja i karcinoma dojke.

8998830_d19aa7ba62_z

Kako u ishranu uneti više soje

Najbolji i svakako najzdraviji način da u svoju ishranu ubacite više proizvoda od soje jeste da jedete zrna soje, tofu ili napitke od soje (mleko, jogurt). Soju možete kombinovati sa salatama, supama, smoothijima i jelima od testenine. Zelene mahune soje ili edamame u ljusci se obično kuvaju na pari  i jedu kao predjelo ili prilog uz meso. Tofu može zameniti meso u mnogim jelima, supama i umacima za testeninu, zato ga vegetarijanci i vegani obožavaju.

Saveti i trikovi

Mekani tofu može služiti kao sastojak za pripremu kremastih umaka kao što je alfredo sos ili za pripremu namaza i hladnih umaka za povrće, čips ili krekere. Možete ga mešati sa raznim sastojcima da napravite ukusne krem supe, ali i za deserte jer od njega možete napraviti nadev za tortu od sira. Tofu možete slobodno koristiti umesto jogurta kod pripreme smoothie napitaka jer ima prilično neutralan ukus i možete ga kombinovati s slatkim i slanim sastojcima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar