Menu 

Verovatno već znate da je kukuruzna svila najbolja za probleme urinarnog trakta, ali nisu to njena jedina blagotvorna svojstva. Saznajte kako da upotrebite kukuruznu svilu, ali i kako da od nje napravite alkoholnu i glicerinsku tinkturu.

Urinarni trakt

Uvek je dobro ponoviti kako to kukuruzna svila deluje blagotvorno na urinarni trakt. Kukuruznu “bradu” sakupljate i sušite na suncu (pokrivenu gazom) ili u dehidratoru. Čaj pripremate tako što potopite 1 kašiku suve kukuruzne svile u šolju kipuće vode na 15 do 20 minuta. (Držite poklopljeno). Dodajte meda po želji i možete popiti 3 šolje dnevno. Čaj možete davati deci ukoliko imaju problema sa noćnim mokrenjem ili osobama koje imaju neku infekciju urinarnog trakta. Izbegavajte ovaj čaj pred spavanje.

kukuruzna svila

http://thecottageonpilgrimsfarm.blogspot.ca/2011/09/corn-silk-ginger-tea-recipe.html

Inače, čaj od kukuruzne svile je dobar i protiv kamenja u bubrezima ili nekih infekcija bubrega – trebalo bi ga piti svaki dan, bar jednu šolju. (I sok od zove vam može pomoći kod problema sa mokrenjem i za bolji rad bubrega i bešike. U tekstu pročitajte kako da ga napravite).

Protiv začepljenja krvnih sudova

U ovom slučaju potapate do 30 gr sušene kukuruzne svile u vodi dnevno. Taj čaj pijete tokom dana. Ali, ne koristite ga ako već upotrebljavate neke lekove protiv zakrčenja krvnih sudova.

U hrani

http://www.notestotheplanet.com/2012/10/crisp-corn-silk-salad-rosemary-hazelnuts/

http://www.notestotheplanet.com/2012/10/crisp-corn-silk-salad-rosemary-hazelnuts/

Kukuruznu svilu ne morate koristiti isključivo u vidu čaja. Svežu kukuruznu svilu možete dodavati salatama, naseckanu, supama, pire krompiru, mešavini obarenog povrća.

Nije bilo nikakvih naznaka da može doći do nekih nuspojava, ali kao i sa svakom hranom i lekovima, umerenost je uvek preporučljiva.

Alkoholna tinktura

Napunite ¼ manje teglice sa svežom naseckanom kukuruznom svilom, pa preko gotovo do vrha uspite piće sa većim procentom alkohola (poput votke) i zatvorite poklopcem. Ostavite na hladno i tamno mesto 6 sedmica – promućkajte povremeno. Uzimate 1/4 ili 1/2 kašičice par puta na dan sa jednom punom kašikom meda (mada med nije obavezan). Rok trajanja je više od godine dana.

Glicerinska tinktura

Da biste sačuvali svežu kukuruznu svilu možete koristi i biljni glicerin (ova tinkutra je pogodnija za decu, jer ne sadrži alkohol). Izmiksajte glicerin i kukuruznu svilu količinski u odnosu 2:1 u blenderu. Prespite u teglice i ostavite na tamnom i hladnom mestu dve sedmice – povremno promućkajte. Posle glicerin procedite kroz cedeljku ili gušću gazu. Uzimate, takođe maksimalno pola kašičice nekoliko puta na dan (za malu decu smanjite dozu). Rok trajanja je godinu dana.

Piši!
Širi dalje!

8 komentara
 1. Vesna Klisarić

  za upale..

 2. Jelena Hrubi

  Pila caj jako dobar protiv upale mjehura I mokracnih kanala.

 3. Avramovic Sloby

  i mlad list je dobar ko salata

 4. Nisevic Marija

  Pila caj za izbacivanje vode, odlican je; clanci na nogama su mi bili uzasno oteceni, cim sam pocela sa cajem sve je spalo(malo je agresivniji od tableta na bazi koprive i spargle) treba piti puno vode ceo dan i biti spreman ici na wc svakih 15 minuta :D

 5. Avramovic Sloby

  Bit ce smjesno ali ja to koristim kao salatu

 6. Zoran Lalovic

  ja sam to zavija u toalet papir i pušio

Napišite komentar