Menu 

Svaki novi početak školske godine, pored novih obaveza donosi i mnogo više prehleda i virusa. Veoma je važno da pred početak škole klincima ojačate imunitet i to na prirodan način, bez suplemenata da bi se organizam bez problema borio sa bolestima.

Ma koliko pazili dete jednostavno je nemoguće sačuvati ga od bakterija kada nekoliko sati dnevno provodi na malom prostoru sa više od 20 dece. Sve što vi možete da uradite jeste da ojačate imunitet vašeg deteta da bi organizam mogao da se bori sam.

Postoji mnoštvo domaćih namirnica koje su zdrave i jačaju imunitet, za većinu njih verovatno znate, ali mi ćemo vas još jednom napomenuti. Za svaki slučaj.

4218301915_f1d9e02bae_o

Supa od kostiju. Postoji sasvim dobar razlog zbog čega su nas mame i bake terale da jedemo pileću supu kad god šmrcnemo. U supi se krije mnoštvo minerala, vitamina te želatin koji je takođe jako zdrav. Klincima možete kuvati supu bez rezanaca i dati im da piju umesto čaja za vreme svakog obroka. Od minerala, u supi najviše ima kalcijuma, fosfora i magnezijuma.

Dobre bakterije. Hipokrat je hiljadu godina ranije rekao da sve bolesti počinju u crevima i zato je veoma važno da u istim tim crevima imamo određenu količinu dobrih bakterija koje će stvari držati pod kontrolom. Ako nemate dobre bakterije u organizmu telo ne može apsorbovati sve minerale i vitamine iz hrane koju jedete. Da biste podigli količinu dobrih bakterija te ujedno ojačali dečiji imunitet, dajte deci da jedu fermentisanu hranu i onu koja poseduje aktivne kulture kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus. Fermentisano povrće koje kupujete u prodavnici i kisela pavlaka ne sadrže dobre bakterije.

Zaboravite na sredstvo za dezinfekciju ruku. Previše vremena trošimo da u organizam unesemo dobre bakterije da bismo ih ubili antibakterijskim sredstvima. Vlažne maramice i gelovi kojima brišete ruke deci zaista ubijaju loše bakterije, ali isto tako ubijaju i one dobre. Puno je bolja opcija da klincima čest perete ruke sapunom i vodom.

Maslac. Jeste li znali da su vitamini A, D, E i K vitamini koji upijaju masti? To znači da su našem organizmu neophodne dobre masti koje će apsorbovati ove vitamine. Organski maslac je bogat vitaminima A, D, E i K, a ujedno je zdrav izvor masti. Pored maslaca, deca mogu jesti kokosovo ulje, jaja, ribu, avokado i orašaste plodove koji su takođe bogate zdravim mastima.

Sunce. Opšte je poznato da se vitamin D apsorbuje u organizam putem kože i to kad provodimo vreme na suncu. Deca moraju svakog dana provesti određeno vreme na suncu bez ikakakvih zaštitnih krema da bi dobila potrebnu količinu vitamina D.

3691765405_6a03f53bcc_z

Smanjite unos slatkiša. Kada se koristi u većim količinama, šećer suzbija rad imuniteta i zato bi na dečiju žalost trebalo svesti konzumaciju slatkiša na minimum posebno kad znate da će biti izložena bakterijama i virusima.

Dobar san. Veoma je važno da su deca odmorna i dobro spavaju jer organizam koji je pod uticajem stresa i umora je izloženiji raznim bolestima. Dovoljno sati sna ne samo da će klincima pomoći da se odbrane od bolesti već će im poboljšati koncentraciju i lakše će moći pratiti nastavu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar