Menu 

U poslednje vreme su sve popularniji tretmani lica koji u sebi sadrže alfa hidroksi kiseline koje možemo naći u većini proizvoda za negu kože. Otkrivamo gde se sve mogu naći i zašto čine da izgledamo mlađe.

Alfa hidroksi kiseline su deo hemijskog pilinga koji na neki način skida površinski sloj kože i otkriva novi, glađi sloj koji se nalazi ispod. Hemijski pilinzi koji se vrše u kozmetičkim salonima, a koji sadrže ove kiseline su obično veoma bolni i neugodni, ali na svu sreću postoji mnogo bezbolnijih načina da ih uvrstimo u svakodnevnu negu kože.

Kako alfa hidroksi kiseline deluju na kožu?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-facial-orange-alginate-mask-applying-beauty-salon-peel-off-powder-image39268345

Kako starimo, novim ćelijama kože je potrebno puno više vremena da izađu na površinu i zamene one stare. Piling lica je proces koji na neki način skida površinski sloj kože i omugućuje novim, zdravim ćelijama da izbiju na površinu. Pored hemijskog pilinga kojeg smo već pomenuli u tome vam može pomoći i fizički piling tokom kojeg uz pomoć mešavina napravljenih od šećera, soli ili mlevenih semenki kajsije odstranjujemo odumrle ćelije kože.

Hemijski piling je kada se kiseline iz voća ili mleka nanose na kožu i razbijaju supstance koje zadržavaju odumrle ćelije kože na površini. To može izazvati peckanje posebno kad je koncentracija kiselina veoma visoka.

Kada koristimo bilo kojih od ovih pilinga mi u stvari otkrivamo, novi mlađi sloj kože koji se krije ispod odumrlih ćelija. Upravo to nam kožu čini glatkom i svilenkastom i donosi nam mladolik izgled.

Prirodni izvori alfa hidroksi kiselina

Ako i vi spadate u zaljubljenike u prirodnu negu kože i ne volite hemikalije koje se nalaze u većini krema i pilinga koje možete kupiti, onda će vas obradovati vest da mnoge namirnice sadrže kiseline pomoću kojih ćete na nežniji način osvežiti izgled lica.

Za piling lica koristite uvek sveže namirnice i nakon pilinga obavezno nanosite ekstra sloj krme za sunčanje, jer ove vrste kiselina čine kožu osetljivijom na sunce.

Namirnice u kojima se kriju alfa hidroksi kiseline su:

Limun i grejpfrut. Ove dve voćke su najbogatije alfa hidroksi kiselinama u prirodi i zato bi trebalo da budu sastavni deo vaših pilinga koje pripremate sami. Budite oprezni kad nanosite sok grejpfruta na kožu i ako vas previše peče isperite, slušajte svoje telo. Sok ovih voćkica jednostavno utrljajte na lice ili lice masirajte unutrašnjom stranom kore iz koje ste iscedili sok.

http://www.dreamstime.com/stock-images-grapefruit-lemon-white-background-image40744484

Papaja. Papaja je veoma ukusno voće, ali i sjajno sredstvo za piling lica. Jednostavno je izgnječite i njome masirajte lice.

Ananas. Jednostavno ga sameljite u blenderu i nanesite na lice kao masku. Ostavite da deluje neko vreme pa isperite.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-fresh-tomato-isolated-white-background-macro-shot-image37730715

Paradajz. Izdubite paradajz i iskoristite meso za masku. Masirajte lice paradajzom neko vreme za još bolji učinak.

Jogurt. Jogurt sadrži mlečne kiseline koje su prirodne alfa hidroksi kiseline. Za pilinge i maske koristite organski jogurt. Jednostavno ga nanesite na lice ili pomešajte sa nekim voćem koje smo naveli. Ostavite da deluje neko vreme i isperite.

Ne zaboravite da nakon svakog pilinga na kožu nenesete dobru hidratantnu kremu.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Zorica

    Budite pažljivi sa ananasom. Postoje osobe čija je koža jako osetljiva na kiselinu iz ananasa,; do te mere da u dodiru s njom krvari. :(

Napišite komentar