Menu 

Postoje neke osnovne smernice koje treba pratiti da se ne biste udebljali na poslu. Kancelarijska hrana, smatraju mnogi, je ubica zdrave ishrane i dijeta.

U većini firmi zaposlenici naručuju hranu i to iz roštiljnica. Obično je reč o brzoj, kaloričnoj i masnoj hrani ili je to nešto “s nogu”. Pizze, pite, ćevapi, hamburgeri, kalorični sendviči, … Ne, to svakako nije dobar izbor, ali je, na žalost, za mnoge najčešći.

Znamo da vam je potrebno nešto hranjivo što će vam pomoći da pregurate do kasnog ručka kada dođete kući, ali imajte na umu da to ne mora biti i masno. U dosta slučajeva to i nije najzasitija hrana. Potrebno je da reprogramirate želudac, umirite žudnju i jedete hranjivu, ali ne i kaloričnu hranu. Radije ako ponovo ostetite glad u tom prelaznom periodu (sa nezdrave na zdraviju hranu na poslu) grickajte zdrave grickalice (orašaste plodove, grožđice) nego da naručite još jednu pizzu.

Šta doručkovati?

zdravi rucak na poslu

Zašto ne poneti projice sa sirom od kuće i kupiti jogurt, spakujte musli u teglici i kupite pola litre mleka, kupite zdrave namaze i tost u prodavnici i jednu voćku, … Opcija je mnogo. U tekstovima , 9 brzih i zdravih ideja za doručak, A da pripremite jelo u teglici i ponesete na posao? ćete pronaći još mnoštvo ideja, koje vam neće oduzeti mnogo vremena.

Doručak i zakusku možete pripremiti veče pre posla ili ujutro pre polaska. Napravite zdrave umake (koji mogu stajti u frižideru par dana), onda vam ostaje samo da kupite tost ili integralne kifle. Ako ste duže vremena bili na brzoj hrani biće vam malo teže u prelaznom periodu, ali zato u ladici radnog stola držite orašaste plodove, suvo voće i slične zdrave grickalice kada vas uhvati “kriza”.

Nezdrave navike na poslu

brza hrana na posluIzbegavajte doručkovanje na radnom stolu za računarom. Radije otiđite vani na svež vazduh ili u kafeteriju ili kuhinju na poslu. Znamo da nemate vremena, ali posao ništa brže nećete obaviti ako budete jeli za računarom, a samo ćete se brže debljati, jer ćete slabije kontrolisati šta i koliko jedete.

Naravno, izbegavajte i slastice, čokoladice i druge “podizače enregije i koncentracije”. Popijte čašu vode, izađite vani na pauzu, pojedite malo grožđica ili suvih brusnica i bićete mnogo produktivniji.

Praznične “časti”

Kolege na poslu ponekad, posebno u zimsko vreme, donose razne slastice da vas počaste. Povod može biti slava, rođendan, rođenje deteta, … ne želite da uvredite kolegu, ali to ne znači da treba da slistite sve sa tanjira koji donese ili da prihvatite svaki put komad torte. Uzmite čašu soka i čestitajte i to će biti dovoljno.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar