Menu 

Ponekad hrana nema preterano veze sa fizičkom gladi i direktno je povezana sa emocionalnim stanjem u kom se nalazite. Spečite emocionalno prejedanje, držite pod kontrolom te kilograme i budite zdraviji.

Naše emocije imaju popriličan uticaj na naša dela čak i kad je u pitanju hrana. Istraživanja su pokazala da ljudi često jedu ne bi li sami sebe “izlečili” od stresa ili anksioznosti. Ako u narednom periodu želite da smršate onda će vam saveti kako da kontrolišete emocionalnu glad biti više nego korisni.

Prepoznajte signale prave gladi

Najjednostavniji način da prepoznate da li ste zaista gladni jeste da pre jela popijete čašu vode. To će vam pomoći da shvatite jeste li samo žedni ili ste zaista gladni.

Stručnjaci preporučuju da vodite dnevnik ishrane i napravite skalu od 1-10 koja će označavati nivo vaše gladi. 1 neka označava stanje kada ste veoma gladni da ne možete razmišljati kako treba, a 10 neka bude za trenutke kada ste toliko siti da ne možete da dišete. Pre i posle svakog oboka odredite trenutno stanje gladi. Pokušajte se držati pravila da jedete kad vam je nivo gladi između 4 i 6, a posle jela neka bude izmešu 6 i 8. Što znači, ne treba da dozvolite da jako izgladnite niti da se prejedate.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-young-woman-eating-soup-image12619622

Prepoznajte emocije koje vam izazivaju glad

Znate li koja tačno emocija vas tera da posegnete za parčetom torte ili hamburgerom? Da li je to ljutnja, tuga, fustracija, usamljenost, dosada? Pokušajte biti iskreni, ali ne i previše strogi prema sebi. Samospoznaja je veliki korak koji će vam pomoći da rešite svoje probleme.

Ne kažnjavajte se

Pokušajte da sami sebe ne kažnjavate i ne mislite loše o sebi baš svaki put kad pojedete nešto što ne biste smeli. Zapisujte sve negativne misli koje vam prolaze kroz glavu u beležnicu i pokušajte biti strpljivi i iskreni.

Pored zdrave ishrane i fizičke aktivnosti da biste uspešno mršavili potrebno je i da sami sebe hrabrite, podstičete i govorite si pozitivne stvari.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-woman-eating-couch-image2256607

Neki od praktičnih saveta koji će vam sigurno pomoći da izbegnete jedenje u trenucima kad niste toliko gladni su:

Jedite isključivo za stolom. Ako ste zaista gladni neće vam biti problem da si postavite jelo i jedete za trpezarijskim stolom. Izbegavajte brze zalogaje “s nogu” jer ćete na taj način sigurno pojesti više nego što bi trebalo.

Izbalansirana ishrana. Neka vam obroci sadrže zdrav balans proteina, masti i ugljenih hdrata niskog glihemijskog indeksa jer će vam na taj način nivo šećera biti pod kontrolom što znači manje žudnje za hranom kad u stvari niste gladni. Dan započnite proteinskim šejkom i popijte još jedan kao užinu posle ručka.

Kontrolišite apetit na način da prvo unosite proteine zatim povrće i na kraju skrob. Neka sastavni deo svakog obroka budu i zdrave masti poput maslinovog ulja , avokada ili badema da duži ostanete siti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar