Menu 

Mnogi od nas ne podnose putovanja najbolje, bilo da putujete avionom, brodom ili autobusom ili automobilom. Pored nekih tipičnih saveta mogu vam pomoći i neki trikovi iz prirode.

Vrti vam se, muka vam je i u fazi ste pred povraćanjem. Sve je to teško zaustaviti kada je mučnina već tu. Naravno, neki standardni saveti i danas pomažu. Sedite na prednje sedište, ne jedite tešku hranu i ne čitajte dok putujete. Ukoliko putujete avionom birajte, ako je moguće pri kupovini karata, sedišta u sredini aviona, a ako je u pitanju brod, trebaju vam kabine koje su smeštene duboko i u sredini broda.

Uz to, izbegavajte jake parfeme, obezbedite izvor svežeg vazduha i fiksirajte pravac. Ukoliko vam ovo ne pomogne okrenite se i prirodi i drugim trikovima.

Probajte sa đumbirom. Popijte dve kapsule đumbira sa vodom, jer ova biljka upija kiseline u stomaku i sprečava osećaj mučnine. Pomaže i ako uzimate sok od đumbira ili čaj.

I masline i limun mogu biti od pomoći. Pojedite nekoliko maslina pred putovanje. One sadrže tanine i prirodno smanjuju pojačano lučenje pljuvačke. Ako masline ne pomažu uzmite limun. Narežite ga na kriške i stavite ih u plastičnu vrećicu. Povremeno grickajte i sisajte kriške limuna da biste ublažili simptome mučnine. Uz to, može vam pomoći i grickanje suvih krekera.

Takođe, bitno je i da odaberete pravo vreme za putovanje. Noću je najpogodnije, a ako već morate putovati danju sedite na prednje sedište i fokusirajte pogled ispred sebe. Trudite se da budete mirni. Nekim ljudima je bolje kada voze, nego da sede kao suvozači.

Danas postoje čak i akupunkturske trake za zglobove ruke. Potrebno je samo da pritisnete dugme kada vam je muka i sa tim izazivate blagi pritisak na akupunktursku tačku – za ublažavanje glavobolje i mučnine tokom putovanja.

Pored svega navedenog, važno je i da se dobro odmorite pre puta, jer umor može samo da pogorša osećaj mučnine.

Da li ste vi uspeli da savladate mučninu nekim svojim tajnim trikovima?

Pročitajte i tekst Bez ovog ne krećite na odmor!

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar