Menu 

Kad je u pitanju porođaj vaginalnim putem lekari obično porodiljama savetuju da pričekaju najmanje šest nedelja pre nego ponovno počnu sa vežbanjem kako bi dozvolile telu da se u potpunosti oporavi. Kad je u pitanju carski rez situacija je nešto drugačija.

Carski rez je operativni zahvat tokom koga se kroz stomačne mišiće dolazi do materice da bi se beba izvadila napolje, brzo nakon bebe se izvlaći i posteljica. Nakon toga se materica ušiva, bešika se vraća na mesto i posvećuje se pažnja konektivnom tkivu, mišićima i koži koje je potrebno takođe ušiti. Iz ovoa se može zaključit kako je carski rez složena operacija i potrebno je dosta vremena da se sve vrat na svoje.

Oporavak za šest nedelja?

7074673049_d671267f9c_z

Kad je u ptanju sam oporavak i vraćanje u formu ne bi trebalo da žurite i treba da si date vreme da se telo u potpunosti oporavi da biste se pozabavili kilogramima i vežbanjem. Nemojte se požurivati jer ćete napraviti samo gore. Na carski rez treba da gledate kao na bilo koju drugu operaciju za koje su potrebni meseci i meseci oporavka.

Čak i ako vam lekar da zeleno svetlo da počnete sa vežbanjem nakon šest nedelja treba da znate da se tu misli na lagane vežbe poput šetanja, vežbi disanja, laganog istezanja ili dizanja utega. Treninzi visokog intenziteta u ovom periodu ne dolaze u obzir, posebno kad su u pitanju one vežbe koje uključuju trbušne mišiće.

Uvek imajte na umu da proces oporavka nakon carskog reza jednostavno ne završava u šest nedelja. Možda će vam ožiljak za to vreme u potpunosti zarasti, ali to nikako ne znači da se i unutrašnje tkivo oporavilo. Ožiljak je samo vrh ledenog brega koji krije mnogo slojeva oštećenog tkiva.

Kako da što pre stanete na noge

Prvih dana i nedelja nakon porođaja trebalo bi da što više odmarate i opuštate se, u stvari koliko godje to moguće sa malom bebom. Da biste se što brže i uspešnije oporavili pratite sledeće savete:

Tražite i prihvatite pomoć. Možda ćete želeti da sve obavljate sami, ali naša topla preporuka vam je da to ne radite i da objeručke prihvatite svu pomoć koja vam se nudi. Pokušajte da se posvetite sebi i bebi, a članovi porodice, prijatelji i partner neka se pobrinu za sve ostalo.

Izbegavajte sedenje. Kada god poželite da ustanete ili promenite položaj, uvek se prvo okrenite ne bok pa se polako pridižite. Izbegavajte sedenje jer se sedanjem stvara pritisak na abdomen i sam ožiljak. Kad želite ustati iz kreveta, okrenite se na bok, stavite noge na pod pa polako ustanite.

Šetanje. Prvih dana nakon porođaja trebalo bi da što manje vremena provedete na nogama, a što više u ležećem položaju. Pratite svoje telo i kada osetite da imate energije polako možete početi ustajati, šetati i kretati se. Počnite sa laganim šetnjama i svakodnevno produžujte vreme. Tokom šetnje duboko dišite i pokušajte da se opustite.

4204524992_fbf072cf12_z

Posetite fizioterapeuta. U prvih šeste nedelja nakon porođaja trebalo bi da posetite fizioterapeuta i da se bavite karličnim dnom čak i ako ne osećate nikakve smetnje.

U zavisnosti od procesa oporavka nakon šestonedeljnog pregleda možete početi sa laganim vežbama, samo uz saglasnost vašeg lekara, nikako na svoju ruku. Morate znati da ne postoji tačno vreme kada možete početi sa vežbanjem jer je svaki organizam drugačiji i to zavisi od mnoštva faktora.

Neke od vežbi koje bi mogli da praktikujete su:

Vežbe za zadnjicu

Vežbe za unutrašnju stranu bedara

Vežbe za listove

Treninzi sa utezima

Nakon što vam lekar to odobri možete početi i sa lagnim treninzima koji uključuju utege, naravno nešto slabijeg intenziteta nego inače. Obratite pažnju na to šta vam vaše telo govori i ako osetite neke bolove i neugodnost tokom vežbanja odmah prestanite.

Za početak vežbajte dva puta nedeljno po 15 minuta pa polako produžite trening kad osetite da možete dok ne dođete na minutažu od 30-40 minuta, a za to vam može biti potrebno i nekoliko meseci. Najbolje bi bilo da vežbate sa profesionalnim trenerom koji će vam jasno reći šta možete, a šta ne možete raditi.

Na prmer, na listi nepoželjnih vežbi nakon carskog reza su:

  • Sve vrste trbušnjaka.
  • Trčanje, skakanje, trčanje u mestu.
  • Dizanje teškog tereta iznad glave.
  • Vežbe koje podrazumevaju dizanje velike kilaže.
  • Bilo kakve vežbe koje vrše pritisak na karlično dno.

Nemojte da se požurujete čak i ako ste pre poroda bili veoma aktivni i ako ste redovno vežbal te bili u sjajnoj formi. Pustite telo da se oporavi i zaceli, a onda se bavite njegovim oblikovanjem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar