Menu 

Beba je tu, a vi ste još ranjivi. Doživeli ste velike promene i fižički i psihički. Saznajte šta vas čeka posle porođaja i kako da se brinete o sebi.

Period vraćanja u “normalu” posle porođaja obično traje 6 do 8 nedelja. Žena prolazi kroz niz fizičkih i emotivnih promena, kao i tokom same trudnoće. Uz to ona uči kako da se brine o bebi i da prihvati promene koje je dolazak voljenog bića izazvao.

Važno je da se majka brine o sebi da povrati snagu, jer ona je stub brige o bebi. Uz to, tu je i otac, koji uz majku treba da se navikne na novu situaciju i da joj bude od pomoći.

Svakoj ženi posle porođaja treba mnogo odmora, dobra zdrava ishrana i pomoć u prvih par sedmica (bilo da je reč o patronažnoj sestri ili nekom iz porodice).

mama i beba posle porodjajaFizičke promene

Nekim ženama je ovaj period oporavka svakako teži i komplikovaniji od same trudnoće i porođaja. Važno je da vam u cilju bude da vaše telo zaceli, da vratite snagu i da “sve dođe na svoje mesto”. Ne mislite na vežbe, na izgled tela, već samo na oporavak.

Ono što vas čeka nije savršeno, ali je deo jednog divnog procesa, koji ste prošli i prolazite zbog vašeg čeda. Čeka vas čišćenje organizma koje može biti pomalo drastično.

Tu spadaju: kontrakcije materice, obilno krvarenje, bolovi (poput menstrualnih), tvrđe grudi (u prvim danima dojenja), “žestoki ples” hormona, promene raspoloženja, …

Stomak će biti pristutan i dalje, svakako manji, ali će izgledati vrećasto, opušteno, činiće vam se da ste prijašnji izgled nepovratno izgubili. Naravno da niste. To ne treba da vas brine. Fizička aktivnost, samo 10 minuta vežbi dnevno, briga o bebi, pa i samo dojenje će učiniti čuda. Samo budite strpljivi.

Posle porođaja čekaju vas bolovi u abdomenu zbog posleporođajnih kontrakcija materice. To nastaje zbog ispuštanje oksitocina, hormona koji pokreće porođajne kontrakcije, ali i koji skuplja matericu i smanjuje krvarenje. Proces oporavka se ubrzava ako dojite.

mama nakon porodjajaBolovi će se smanjivati iz dana u dan, ali ako budu prejaki možete u krajnjem slučaju uzeti ibuprofen ili paracetamol. (Bezbedni su i za dojilje) Ali, aspirin odbacite kao opciju.

U prvim sedmicama vaše telo se čisti – izbacivaćete krv, tkivo iz materice, sluz – biće to nešto poput obilnije menstruacije. To može trajati i do 6 sedmica (naravno ne obilno kao na početku). Naravno, podrazumeva se da će i područje genitalija biti bolno, posebno ako ste imali teži porođaj i ušivanje. Da biste izbegli infekcije održavajte higijenu na nivou, menjate uloške svakih par sati, čistite područje redovno, nipošto ne koristite tampone.

Javiti se može i otežano mokrenje, ali obavezno nastavite da pijete što više tečnosti. Proces će se vremenom unormaliti.

Dojke će u prvih par dana biti tvrde i natekle, ali kada beba krene sisati to će brzo proći. Da biste olakšali taj period tuširajte se toplom vodom, masirajte grudi i stavljajte tople obloge. Bebi će biti lakše da sisa, mleko će ići bolje, a vama će grudi biti lakše.

Za kilograme, kao što smo rekli, ne brinite. Bez obzira šta vam ogledalo govorilo, izgubili ste 5 kilograma. Grudi su ogromne jer ste spremni za dojenje, stomak razvučen, jer se tečnost zadržala u tkivu (i  treba vremena da se iščistite) i materica se još nije vratila u prvobitnu veličinu.

Sa vežbama počnite tri meseca nakon porođaja, pa uz pravilnu ishranu, upornost, dojenje vaše telo će se vratiti u prvobitno stanje.

mladi roditeljiSpavanje i ishrana

Na osnovu svega ovog zaključujete da su majke posle porođaja poprilično slomljene i potrebno im je što više sna i odmora. Mali problem predstavlja to što se beba u početku budi svaka tri sata, treba je presvući, nahraniti. Spavanje u komadu od 8 sati postaje nedostižna želja.

U prvim sedmicama majka treba biti oslobođena svih obaveza da bi mogla da se posveti brigi o detetu, spavanju, oporavku i odmoru.

Zato spavajte odmah kada beba zaspe, videćete i minute će se računati. Držite bebin krevetac kraj svog kreveta da biste olakšali hranjenje i presvlačenje noću.

Ne zatvarajte se u sobu. Kada malo ojačate idite u bar kratke šetnje.

Dobar izbor hrane može vam uveliko ubrzati i olakšati popravak. Saznajte šta je poželjno da jedete dok dojite – Najbolja hrana za dojilje.

Jedite po takozvanoj piramidi hrane – jedite celovite žitarice, povrće (posebno zeleniš), mnoštvo voća, a ograničite unos masnoća, šećera i soli.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar