Menu 

Znamo da se trudite najbolje što možete da sačuvate vašu baštu od raznih napasnika i da su vam mrske sve one hemikalije. Doskočite štetočinama sa ovim zanimljivim trikovima.

Nije uvijek obavezno trčati za štetnim toksičnim sredstvima za uništavanje i odbijanje štetočina. Postoje neki savjeti sa kojima ih se možete riješiti na potpuno prirodan način.

puzevi golaciZamka za puževe golaće

Oni baš obožavaju vašu salatu i kupus. Da li ste znali da oni mogu uništiti i do 30 odsto uroda? Zaustavite ih. Pivom. Da, dobro ste pročitali. Pripremite im dobru žurku sa čašom piva. Staklenu teglu zakopajte u zemlju kraj biljki, ali da joj vrh viri malo iznad zemlje. Napunite je pivom (najbolje tamnim) i to 3/4 tegle. Pivo privlači puževe golaće, a oni će, ako je zamka dobro napravljena, doći i upasti pravo u teglu sa pivom.

Ljuske od jaja

Sa njima možete spriječiti truljenje ploda. Usitnite ljuske od 4 jajeta i stavite ih u zemlju oko svake biljke, blizu korijena. Kalcijum iz ljuski će se lagano rastvarati u zemlji, a korijenje biljke će ga upiti.

Mlijeko i voda

Ovu smjesu koristite da biste spriječili pojavu crnih tačkica i fleka na laticama ruža. U dvije čaše vode dodajte 1 čašu mlijeka i smjesu stavite u bocu sa raspršivačem. Našpricajte sa njom latice.

Ljute papričice

Sa njima ćete dobro kontrolisati insekte, posebno lisne uši, brašnaste bube, crvenog pauka. Uzmite najljuće papričice, koje možete pronaći i izmiksajte ih u blenderu sa dvije čaše vode. Pažljivo stavite smjesu u bocu sa sprejom i prskajte listove napadnute biljke, ali pazite da ne poprskate sebe. Prvo ispitajte kako biljka reaguje. Poprskajte samo jednu biljku ili par njenih listova i sačekajte nekoliko dana da vidite da li biljka dobro podnosi tu smjesu. Ukoliko se ne isuši, slobodno sa papričicama napadnite napasnike. Uz to, brašnaste bube možete odbiti i sa listovima lovora, koje poredate oko biljke.

Imate li vi neke svoje nove trikove?

(OVDE pročitajte više o jednostavnim načinima da ubijete korov)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar