Menu 

Jednostavno pitanje, ali odgovor i nije tako jednostavan. Tata na porođaju je dobrodošao u mnogim zemljama, uprkos tome što je nekim parovima to i dalje neugodno.

Prisustvo oca na porođaju je kod nas još tema oko koje se raspravlja. Iako je pojava sve češća, nije tako ustaljena kao u drugim zemljama. Kod nas većina majki, pa i očeva ne podržava ovu ideju, a uz to tu je “propratni program”. Situacija nije takva da otac samo uđe u rađaonu i prati razvoj događaja. Postoji pripremni period, pa i pitanje cene prisustva.

Mišljenja o prisustvu očeva

Većina muškaraca je zabrnuta za svoje superuge, žele nekako da pomognu, ali nisu u mogućnosti. Neki od njih veruju da mogu to učiniti upravo prisutvom u rađaoni, jer poznato lice kome žena veruje može, po mišljenju nekih, olakšati porođaj. Uz to mnogim očevima je ovo olakšanje, jer samo iščekivanje im pada teže, a tu su direktno prisutni kada im dete dolazi na svet. Neki od njih žele i da fotografišu i snime sam događaj.

otac i beba

Drugim muškarcima je to nezgodno iskustvo koje im budi strah. Plaše se da bi samo bili na smetnji i da ne bi znali da se kontrolišu ako bi nešto krenulo po zlu, ako vide krv, ako nisu dovoljno dobro psihički pripremljeni.

Žene, s druge strane, su takođe podeljenih mišljenja. Jedne žele supruga u rađaoni, da prođe sa njima zajedno kroz celi proces i da im bude podrška, dok druge to smatraju neugodnim i žele da iznesu porođaj same. Neke žene se plaše da zbog toga ne bi više bile privlačne suprugu.

Uz to postoji i novčani segment. Dok je u većini zemalja prisustvo očeva besplatno (uz to da su obavezni da prođu određene kurseve i proceduru) u nekim zemaljama bivše Jugoslavije ta se usluga naplaćuje. Negde varira od bolnice do bolnice, dok je negde tačno utvrđena. U nekim slučajevima reč je o malo većem izdatku.

Takođe, i sami doktori drugačije gledaju na ovu pojavu. Jedni je podržavaju, a drugi smatraju da je to samo još jedna smetnja u rađaoni, gde ipak treba biti na oprezu celo vreme, a da niko ne može biti siguran kako će otac reagovati, bez obzira na sve pripreme.

Priprema

otac na porodjajuBesplatno ili ne prisustvo oca na porođaju zahteva određene pripreme. Očevima se savetuje da se upoznaju sa bolnicom i rasporedom, da ne bi zalutali. Prvo se obavezno trebate raspitati koji su uslovi prisustva (u nekim slučajevima, kao kod porođaja carskim rezom, ponekad prisustvo nije omogućeno), o ceni, eventualnom pohađanju kursa za roditelje, nalaza, …

U nekim bolnicama traže da priložite uverenja da ste uradili briseve grla i nosa i da su nalazi uredni. U samom porodilištu obično se pravi izolacioni boks odvojen od ostalih porodilja, što neki roditelji čak zahtevaju.

Takođe, traži se često da otac pohađa Školu roditeljstva (i da donese potvrdu, koja se često posebno plaća), prođe određene psihofizičke pripreme. Uz to bar mesec dana pre porođaja potrebno je da se otac prijavi u porodilište i da se o detaljima dogovori sa nadležnim osobljem.

Da li ćete biti u rađaoni ili ne ostaje na vama da odlučite. Razgovarajte sa suprugom, ispitajte i proverite sve uslove i donesite odluku zajednički.

Pročitajte i Porođaj kod kuće – da ili ne?

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
  1. veca

    Bravo Zeljko! apsolutno se slazem sa vama ,zene su totalno otkacile koja crna podrska muza….

  2. Жељко Николчов

    Jeste da ću dobiti kritike, još kao muškarac, ali mislim da po prirodi svih na ovoj planeti pa i ljudi nije pametno muškoj polovini da prisustvuje porodjaju.Ipak previše smo dozvolili sebi da menjamo sistem prirode pa i takve pojedinosti nisu najpametnije!Još samo da žene zatraže da muškarci dobijaju menstruaciju, uz svo poštovanje ženskog roda, pa da se još i to počne primenjivati.

  3. Slobodanka Stojicevic

    da muž je podrška i hrabrost ženi

Napišite komentar