Menu 

Breskve i nektarine su zasigurno jedan od razloga, zašto sa nestrpljenjem očekujemo leto. Sezona im se bliži kraju i zato ih iskoristite na najbolji način i saznajte koje se to bogatstvo zdravlja krije u slasnim zalogajima ovog divnog voća.

Breskve i nektarine imaju gotovo identičan sastav, a u botanici se nazivaju istim imenom. Obe su prepune nutrijenata uz neznatan broj kalorija i nimalo masti i iz tog razloga se preporučuju svima, bez obzira na starosnu dob ili zdravstveno stanje.

Mnoga istraživanja koja su sprovedena pokazala su da su breskve jedan od najboljih prirodnih antioksidanata. Sadrže vitamine A, C i E, karotenoide, bakar, vitamin B3, gvožđe, fosfor i fenole.

Pored svih hranjivih materija, breskve bez problema mogu da stoje pri samom vrhu najzdravijih namirnica i zbog velike količine prehrambenih vlakana. Samo jedna breskva ili nektarina sadrži 5-9 odsto od preporučene dnevne doze vlakana. Ovaj postotak je znatno smanjen ukoliko se guli koža jer se upravo u koži kriju najveće količine vlakana. Breskve su veoma dobre za sprečavanje zatvora, smanjuju rizik od nastanka raka debelog creva i kardiovaskularnih bolesti, kontrolišu glad i sprečavaju nastanak dijabetesa.

Obzirom da vreme za pripremu zimnice polako dolazi donosimo vam recept za džem od bresaka.

Potrebno vam je:

 • 1 kg očišćenih i oguljenih bresaka
 • 500 g šećera
 • Sok od limuna

Breskve dobro operite, očistite i izrežite na veće komade, stavite ih u veću posudu pospite šećerom i sokom od limuna i ostavite da stoje nekoliko sati. Nakon što su breskve odstajale stavite posudu na šporet i kuvajte na srednjoj vatri, neprekidno mešajući dok ne dobijete željenu gustinu. Ako želite, možete dodati i džem fix da ubrzate proces.

Vruć džem prelijte u prethodno sterilizovane teglice i vruće ih, hermetički zatvorite. Ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi.

U džem, po ukusu možete dodati i malo cimeta.

Piši!
Širi dalje!

5 komentara
 1. Sima Mandjuka

  Imam ih u svoioj basti

 2. Ljiljana Tešić Prété

  Da , treba jesti DOMAĆE .
  Razlika se vidi i može ih se naći i na pijaci .
  Najbolje su one iz vinograda , starinska ” sorta ” !

 3. Филиповић Владимир

  Треба додати да су брескве воће које се највише третира пестицидима и осталим благодетима савременог воћарства и ако немате своје дрво никако немојте куповати ово “воће”.

 4. Tatjana Djankovic Pusic

  Uzivala!

 5. Mira Radulovic

  Da domace obozavam ali ove iz hladnjaca NE

Napišite komentar

Zdravlje

Mamama je teško gledati kako se njihovi mališani muče sa zubićima. Stalno bi nešto grickali. Napravite im ukusne keksiće za zubiće. Piši! Širi dalje!