Menu 

U današnje vreme deca se češće igraju sa tabletima, raznim mobilnim konzolama i pametnim telefonima nego igračakama koje su njima namenjene. Jeste li se ikad zapitali koliko su štetni ti bežični uređaji po zdravlje vaše dece?

Igrice na tabletima i pametnim telefonima mogu biti spas za vreme dugog putovanja ili čekanja u čekaonici da bi što lakše smirili klince, ali ne možemo, a da se ne zapitamo mogu li talasi koje odašilju ovakvi uređaju biti šetetni po našu decu. Mobilni uređaji koriste radio talase, jedan oblik elektromagnetske radijacije da bi funkcionisali. Iako je radio frenvencija prilično slaba i već dugo se smatra bezbednom postoje dokazi kako ipak može imati štetan uticaj po ljudsko zdravlje. Raszna istraživanja su potvrdila da može biti i kancerogena.

mobilni2

Najveću, potencijalnu opasnost naravno donose mobilni telefoni jer ih uvek držimo jako blizu mozga kad razgovaramo preko telefona, a deca su još osetljivija na radio frekvencije zato što je njihovo telo još uvek u razvoju. Deca imaju nešto tanju lobanju pa radijacija prolazi mnogo dublje nego kod odraslih. Kada dete razgovara na telefon upija i do deset puta više RF ngo odrasla osoba i to je zaista zastrašujući podatak.

S obzirom da živimo u digitalnom dobu veoma je teško u potpunosti se odreći svih mobilnih uređaja. Ono što možete uraditi jeste da sledite naše savete i korištenje mobilnih uređaja učinite sigurnijim za klince.

Namestite telefon na profil letenja. Pre nego detetu date svoj mobilni telefon prebacite ga na “profil letenja” tako da nije konektovan na internet. U suprotnom antena će komunicirati sa najbližom antenom ili Wi-Fi tačkom i primaće RF. Ako vaše dete želi gledati crtić, “daunloudujte” ga na uređaj da ga može gledati bez interneta.

telefon

Praktikujte sigurno pričanje. Ako neko želi razgovarati sa detetom preko telefona onda se potrudite da dete uvek koristi slušalice i da ne naslanja telefon na uvo.

Ne dozvolite detetu da laptop drži na krilu. Uvek je sigurnije da dete laptop drži ili na stolu ili na posebnom postolju, samo je važno da nije direktno u dodiru sa telom posebno ako je konektovan na internet. Na ovaj način dete se manje izlaže radijaciji.

Ne kupujte detetu telefon prerano. Ako svojim klincima ne kupite mobilni telefon bar do 12-e godine smanjićete izloženost radijaciji u najkritičnijim godinama i zato ne žurite sa kupovinom bez obzira što svi ostali drugari imaju.

Premestite ruter. Modem za interent trebalo bi da se nalazi najmanje 20 centimetara od prostorije gde porodica provodi najviše vremena. Ako je ruter blizu računara na kome klinci rade zadaću, onda ga spustite na pod ili ga po mogućnosti prebacite. Isto tako, veoma je važno da gasite ruter kada ne koristite internet.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar