Menu 

Ako vaše straije dete želi aktivno da učestvuje u brizi oko najnovijeg člana porodice prva lekcija koju treba da savalada je svakako menjanje pelena. Pratite naše savete i naučite svoje dete da vodi računa o mlađem bratu ili sestri.

Kad je dete dovoljno zrelo za menjanje pelena?

Odgovor na ovo pitanje svakako ne može biti samo jedan jer se deca razlikuju što po zrelosti što po spretnosti. Neka deca sa napunjenih 9 godina bez problema mogu promeniti pelenu dok neka ni sa 11 nisu dovoljna zrela da to urade i na vama je da procenite da li to vaše dete zaista može. S druge strane treba da uzmete u obzir i starost bebe. Ako je u pitanju novorođenče koje još ne može da drži glavu možda bi sa lekcijom o menjanju pelena trebalo da pričekate nekoliko meseci.

Ako mislite da dete nije dovoljno zrelo da menja pelena, u brigu oko bebe ga uključite na neki drugi način, ali nikako ne recite kako mislite da nije doraslo menjanju pelena. Starija deca zaista mogu biti od velike pomoći kad je u pitanju briga oko novorođenčeta. Neka vam budu pravi mali pomoćnici koji će vam pomoći da bace prljavu pelenu, dohvate kremu za guzu ili vlažne maramice.

Dete će se osećati veliko i važno jer obavlja veoma bitne zadatke i pomaže, a kad osetite da je došlo vreme naučite ga da samo promeni pelene bratu ili sestri.

http://www.dreamstime.com/stock-image-big-brother-caring-little-sister-image27703141

Sigurnost na prvom mestu

Ako mislite da je dete dovoljno staro da menja pelene prvo ga naučite da povede računa o sigurnosti. Najbolje i najsigurnije mesto na kome će starije dete promeniti pelenu mlađem je svakako pod, jer u tom slučaju ne postoji opasnost od padova. Neka sva potrebna oprema bude detetu na dohvat ruke i naučite dete da je pranje ruku pre i posle menjanja pelena obavezno.

Higijena

Pored sigurnosti jednako je važna i higijena i pobrinite se da starijem detetu objasnite sve do u detalje kad je to u pitanju. Treba da naučite dete da bebu ne sme spuštati na pod ili bilo koji drug komad nameštaja pre nego ispod stavi pelenu ili prostirku. Objasnite da je nakon skidanja pelene neophodno dobro obrisati bebinu guzu, namazati kremom ili puderom pa onda staviti čistu pelenu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar