Menu 

Iako osip i koža koja svrbi mogu biti apsolutno bezopasne pojave na koži tokom trudnoće, postoji nekoliko slučajeva kada ih ne treba ignorisati.

Neki simptomi u trudnoći poput krvarenja ili bolova nam jasno stavljaju do znanja da su u pitanju moguće komplikacije, ali isto tako postoje pojave koje takođe mogu dovesti do fatalnog ishoda, a koje će većina trudnica odignorisati. Intrahepatična holestaza je stanje jetre koje kod trudnica izaziva svrab kože i utrostručuje rizik mrtvorođenosti.

Uzrok holestaze je još uvek nepoznat, ali stručnjaci tvrde da hormoni utiču na sposobnost jetre da prenosi određene hemikalije kao što je žuč pa se te hemikalije povećavaju u krvi, stimulišu nerve ispod kože i izazivaju nesnosan svrab.

Mnoge majke koje su ikusile ovu veoma neugodnu pojavu posvečodile su da svrab može biti toliko nesnosan da  osetite potrebu da razderete kožu, noktima. To može biti jasan znak da nešto nije u redu i zato je potrebno što pre javiti se lekaru. S druge strane postoje majke koje imaju blaže simptome kao što je lagani svrab u predelu donjeg stomaka i obično ga ignorišu misleći da to ne može doneti nikakve veće komplikacije.

Intrahepatična holestaza pogađa jednu u hiljadu trudnica, a dokazano je da su slučajevi ove bolesti povećani među ženama latinskog i skandinavskog porekla.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-skin-care-pregnant-woman-image18545458

Simptomi intrahepatične holestaze su:

  • Intenzivan svrab
  • Taman urin
  • Stolica svetle boje
  • Žućkaste oči ili koža

Ako u trudnoći primetite bilo koji od ovih simptoma ništa ne čekajte već se javite svom lekaru koji će vas poslati da analizirate krv i urin da se izmeri količina žučnih soli u urinu. Isto tako, verovatno će biti potrebno obaviti i ultrazvučni pregled jetre, ali i bebe.

U slučaju holestaze lekar će vam propisati lekove koji će ublažiti svrab i pospešiti apsorpciju žuči kao i kreme na bazi kortikosteroida koji će takođe ublažiti svrab. Kupke u mlakoj vodi takođe će vam uveliko olakšati. Ako vam lekar preporuči kremu na bazi kortikosteroida pažljivo rukujte s njom prema priloženim uputstvima jer prekomerna upotreba može uticati na razvoj bebe.

Ako je holestaza uznapredovala, lekar će vam verovatno predložiti da izazove porođaj pre termina.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar