Menu 

Mlade majke su obično veoma zbunjene i teško im je proceniti da li bebina creva rade normalno. Mi vam donosimo nekoliko saveta pomoću kojih ćete prepoznati zatvor kod beba. Šta je normalno, a šta ne kad je u pitanju probava kod beba?

Majčino mleko ima toliku nutritivnu vrednost da se u većini slučajeva cela količina koju beba popije upije u krvotok i preostane veoma malo za prolazak kroz creva. Dojene bebe mogu imati stolicu svega jednom nedeljno, a biti u potpunosti zdrave. Postoje bebe koje imaju jednostavno lenja creva, ali to ne znači da postoji neki problem. S druge strane ako pored manjka stolice primetite neke druge simptome poput bolova u stomačiću ili manjak apetita trebalo bi da se obratite lekaru.

Ono što treba da vas teši je činjenica da čak ni teži oblici zatvora retko imaju ozbiljniji medicinski uzrok, a tvrda stolica kod dece je veoma česta pojava.

Ukoliko stolica ostane u crevima nešto duže to ne može naškoditi bebi i koliko puta beba ima stolicu u stvari ne definiše zatvor. Ako beba ima mekanu stolicu svakih 4-5 dana, verovatno je sve u najboljem redu, s druge strane ukoliko je stolica crna, tvrda i naziru se tragovi krvi trebalo bi da razgovarate sa lekarom. Lekaru se obratite i ukoliko beba ima stolicu ređe od svakih pet dana. Zaključak je jednostavan, više treba da obratite pažnju na izgled nego na učestalost stolice kod beba.

Kako olakšati zatvor kod beba

zatvor

  • Ako vaša beba nije dojena trebalo bi razmotrite da promenite vrstu veštačkog mleka koje dajete bebi. Ako dojite nipošto ne razmišljajte da prestanete s dojenjem bez obzira na zatvor.
  • U bebino mleko možete dodati i jednu kašičicu soka od suvih šljiva ili krušaka ili jednostavno dajte bebi nešto više vode i to samo ako je beba starija od četiri meseca.
  • Ukoliko je zatvor uznapredovao probajte sa glicerinskim čepićima, ali se obavezno posavetujte sa lekarom pre toga.

Imajte na umu da bebe koje povremeno imaju zatvor odnosno imaju stolicu nešto ređe u većini slučajeva nemaju nikakvih problema, i ne treba poduzimati apsolutno ništa. Obratite pažnju kako beba jede, da li oseća neku neugodnost ili bolove, te kako spava. Ako mislite da nešto nije kako treba obavezno se obratite lekaru.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar