Menu 

Refluks kod beba je roditeljima mnogo poznatiji kao bljuckanje koji je u većini slučajeva sasvim normalna pojava oko koje nije potrebno dizati frku. Refluks odnosno bljuckanje nastaje kada se pojedeni sadržaj iz želuca, vraća u jednjak.

Refluks je još samo jedan u nizu razloga zbog koga će vam biti potrebno mnoštvo pamučnih pelena kad dobijete bebu, a jednako često se pojavljuje kako kod dojenih tako i kod beba koje su hranjene na flašicu. Refluks može biti prilično frustrirajuća pojava, ali je prilično normalna i obično ne ukazuje na neko obolenje. Čak 40 odsto beba ima refluks od kojih pet odsto bljucka između pet i šest puta dnevno. Na svu sreću bljuckanje je sasvim prolazno i obično prestaje sam od sebe kad bebin probavni trakt sazrije.

S druge strane malom procentu beba refleks preraste u trajni problem odnosno u refluksnu bolest.

Šta uzrokuje refluks?

Bebina usta su sa želucem povazana pomoću jednjaka na kome postoji ventil koji kontrolišu mišići, a kad beba jede ventil se otvara da bi mleko moglo proći do stomaka. Pošto mišići koji kontrolišu ventil još uvek nisu u potpunosti razvijeni oni ne funksionišu kako treba. To znači da kad je stomačić bebe pun mleko i kiselina se mogu vratiti u jednjak i izazvati neugodnost.

4413096330_14833af1db_z

Treba da imate na umu kako je želudac vaše bebe veoma mali tako da ponekad jednostavno nije u mogućnosti primiti svo mleko bez da malo vrati nazad. Kod novorođenčeta, želudac nije veći od lešnika, a do trećeg dana života poraste do veličine oraha, dok do desetog dana naraste do veličine jajeta.

Kako beba raste tako se mišići ventila u jednjaku razvijaju i jačaju, zajedno sa rastom želuca i njegovim kapacitetom, to sve znači da će beba jednostavno prerasti refluks, kod 90 odsto beba se to desi do prvog rođendana.

Ima slučajeva kada je refluks povezan sa nekim drugim stanjima koji uzrokuju da bebin probavni trakt radi sporije nego što bi trebalo. U ovakvim slučajevima hrana ostaje u stomaku duže a to može biti zbog netolerancije na kravlje mleko, a ukoliko sumnjate na ovako nešto obavezno se javite vašem lekaru.

Kako da prepoznate refluks?

Ako kod bebe primetite da bljucne malu količinu mleka ili povremeno povrati nakon jela to je uglavnom znak refluksa, Isto tako može se desiti da beba bljucne usled štucanja i kašljanja. To je sasvim normalna pojava koja ne treba da vas zabrinjava sve dok ne primetite neke druge simptome, sve dok beba dobro jede, dobro spava i raspoložena je.

Šta je to tihi refluks?

Ponekad se dešava da beba proguta sadržaj koji se vraća iz želuca umesto da ga bljucne i ta pojava je poznata pod nazivom tihi refluks. Naziv mu je takav zato što simptomi nisu očiti, ali beba i dalje može proizvoditi određene zvukove.

Ako primetite da ebba nešto guta i nakon obroka i da u ustima ima mleko možda je u pitanju tihi refluks. Ova vrsta refluksa može nadražiti bebino grlo i izazvati kašalj ili neugodnost u grlu, posebno kad leži.

Sa ovom vrstom refluksa se jednako teško boriti kao i sa oičnom vrstom, bez obzira što možda nećete stalno morati čistiti i presvlačiti bebu hranjenje će biti otežano.

510471444_adf38674fc_z

Kako sprečiti pojavu refluksa

Ako je refluks kod vaše u granicama normale, beba dobro jede i ne primećujete da joj to nešto preterano smeta, ovi saveti mogu pomoći da sprečite refluks.

 • Hranite bebu u uspravnom položaju.
 • Držite bebu u uspravnom položaju 20-30 minuta nakon svakog hranjenja.
 • Hranite bebu češće, ali dajte joj manje količine mleka.
 • Ako hranite bebu na flašicu podignite je da podrigne svake dve-tri minute tokom hranjenja i proverite da rupica na flašici nije previše velika.

Kada je vreme da se obratite lekaru

 • Ako je beba nervozna nakon hranjenja, plače i uvija leđa.
 • Ako ima učestalo bljuckanje.
 • Redovno povraća veće količine mleka i do dva sata nakon hranjenja.
 • Sadržaj koji vraća je žute ili zelene boje ili se vide tragovi krvi te nešto nalik mlevenoj kafi.
 • Postaje nervozna ili odbija da jede, ali sisa cuclu.
 • Čini vam se da bebu boli grlo ili stomak.
 • Beba ne dobija na težini.

Važno je i da pre nego bebu odvedete kod lekara pažljivo pratite kada beba jede, kada počinje da plače i koliko često bljucka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar