Menu 

Ovih dana se živa na termometru vrtoglavo penje što najviše utiče na trudnice, starije ljude i naravno na male bebice kojima je potrebna posebna briga da bi ih sačuvali od velikih vrućina. Pročitajte nekoliko veoma važnih saveta.

Ukoliko imate malu bebu veoma je važno da joj i tokom najvećih vrućina obezbedite hlad i ugodnost. Evo šta sve trreba da uradite i na šta posebno da obratite pažnju.

Rizik od pregrevanja

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

U slučaju kad je bebi previše toplo ili previše hladno ona će vam to dati do znanja svojim ponašanjem. Bebe kojima je vruće postaju veoma nemirne, mogu imati problem sa spavanjem i buditi se češće nego obično jer im temperatura jednostavno ne paše.

Novorođenčad kojoj je previše vruće su pod većim rizikom od iznenadne dojenačke smrti i zato treba da budete posebno pažljivi. Beba ne bi trebalo da se znoji po vratu i glavici jer je to prvi znak da joj je previše vruće. Ako je bebino lice nešto crvenije nego obično, pojavio se sitni osip i ubrzano diše to mogu biti znakovi pregrevanja.

Saveti kako da bebi bude ugodno tokom najvećih vrućina

Obucite bebu u skladu sa temperaturom u sobi. Ako je u sobi u kojoj beba najviše boravi tokom noći temperatura iznad 25 stepeni samo pelena i pamučna potkošulja ili bodi će biti sasvim dovoljni za spavanje. Ako je temperatura u sobi 20-23 stepena noću onda bebi možete obući pidžamicu kratkih rukava, naravno pamučnu. Ako je beba jako mala najbolje bi bilo samo da je prikladno obučete i uopšte je ne pokrivate.

Napravite povetarac u sobi. Tokom dana u stanu napravite blagu promaju tako da otvorite sve prozore i pustite da vazduh struji. Navucite zastore ili spustite roletne do pola da sunce ne bi dopiralo, ali blagi vetar je i te kako poželjan.

Provetravajte stan. Redovno provetravajte kuću, uveče ili rano ujutro otvorite prozore da izađe sva toplina. Ovo je najbolje za stanove i kuće koji imaju krovne prozpre.

Koristite prikladnu posteljinu. Tokom velikih vrućina u obzir dolazi samo i jedino pamučna posteljina, ni slučajno ne stavljajte mušeme koje zadržavaju toplinu i nisu ni malo ugodne bebama za ležanje.

Brza osvežavajuća kupka. Kupka u mlakoj vodi će vašu bebu rashladiti pre spavanja, opustiti je i umiriti. Nemojte previše dugo kupati bebu da joj ne bi bilo hladno.

Nabavite sobni termometar. Veoma je važno da tačno znate kolika je temperatura u prostoriji u kojoj boravite i zato obavezno nabavite termometar.

Stavite led u bebinu sobu. Umesto klima uređaja bebinu sobu će rashladiti flaše napunjene zaleđenom vodom koje ćete postaviti po celoj sobi tokom noći pa će vaša bebica mirnije spavati.

Stavite flaše sa zaleđenom vodom ispred ventilatora. Funkcija ventilatora jeste da raspršuje već topao vazduh po sobi i od njega nema neke koristi. Da bi ventilator bolje rashladio prostoriju ispred njega postavite veliku flašu sa zamrznutom vodom.

Umirite bebu. Mirna i opuštena beba će puno lakše podneti vrućinu nego nervozna beba i zato uradite sve što treba da umirite vaše maleno. Pre spavanja bebu okupajte, nahranite, pevajte joj i masirajte je. Možete joj i kožu lagano brisati hladnim oblozima, da bi joj bilo hladnije.

Neka beba pije hladnu vodu. Ukoliko je vaša beba nešto veća veoma je važno da pije dosta tečnosti i slobodno joj dajte blago rashlađenu vodu. Dojenim bebama je majčino mleko dovoljno da ostanu hidrirane samo obratite pažnju da bebu češće nudite da sisa.

voda

Prebacite bebu u hladniju sobu. Ako je bebina soba na lošem mestu i ne možete je rashladiti razmotrite i to da bebu prebacite da spava u neku hladniju sobu barem dok ne prođu vrućine.

Obucite bebu preko noći. Iako je tokom dana pakleno, tokom noći se temperatura uvek spusti za nekoliko stepeni i azto nemojte bebu stavljati da spava samo u peleni. Obavezno joj obucite neku tanku, pamučnu potkošulju ili bodi.

Izmerite bebi temperaturu. Obično je normalno da su bebina stopala i ručice nešto hladnije na dodir od ostatka tela, ali ako ste sumnjičavi izmerite bebi temperaturu.

Imajte na umu da će bebam biti udobno ako su obučene kako treba. Pođite od sebe, šta je vama najudobnije nositi tokom velikih vrućina? I time se vodite kad budete oblačili svoju bebu i na prvom mestu pazite da li su noći hladne i da li vi po noći tražite prekrivač ili ne.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar