Menu 

Kad je u pitanju ishrana beba većina saveta se svodi na to šta bi beba trebalo da jede da bi bila zdrava i dobro napredovala. Mi vam danas donosimo listu namirnica koje nikako ni bi trebalo da dajete vašim bebicama.

Kao što već svi znamo, svetske zdravstvene organizacije svim mladim majkama preporučuju da svoje bebe doje do godinu dana, a sa uvođenjem krute hrane treba da počnu tek nakon navršenih šest meseci. Kada počnete sa uvođenjem krute hrane, svojim bebama nikako nemojte davati namirnice sa naše liste.

Krenimo redom…

Kravlje mleko i belanca mogu kod beba izazvati ekcem i probleme sa stomakom i zato bi ih trebalo izbegavati do najmanje prve godine bebinog života.

http://www.dreamstime.com/stock-image-baby-boy-eating-first-solid-food-spoon-g-very-hungry-great-pleasure-image31053581

Kokice, kikiriki puter i penasti bomboni se ne preporučuju kao ni ostala lepljiva i veoma tvrda hrana kojom bi se dete moglo zagrcnuti.

Sirovo povrće koje dete još ne može da sažvaće, takođe zbog opasnosti od gušenja.

Orašasti plodovi bi trebalo da budu zabranjeni deci sve do četvrte godine starosti.

Med. Med iako veoma zdrav mogao bi da sadrži bakteriju koja kod dece izaziva botulizam zato bi ga trebalo izbegavati davati deci mlađoj od godinu dana.

Namirnice koje sadrže kofein. Ledeni čajevi, sokovi, čokolada sadrže kofein.

Više od dva decilitra sokova dnevno.

Nepasterizovani sirevi mogu izazvati trovanje hranom i zato obavezno pre nego detetu date sir proverite na etiketi da li je pasterizovan.

Riba i mosrski plodovi posebno školjke, rakovi, škampe koje mogu izazvati alergijsku reakciju kod beba mlađih od godinu dana. Ako su članovi vaše porodice alrgični na morske plodove nipošto nemojte rizikovati i nemojte ih davati detetu do navršene dvije godine.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar