Menu 

Jeste li znali da čak i vodu možete reciklirati i na taj način smanjiti račun za vodu, a o uštedi i vođenju računa o zalihama vode da ne govorimo. Evo nekoliko načina kako da reciklirate vodu u vašem domaćinstvu.

O uštedi vode smo već pisali u tekstu “Jednostavni načini za uštedu vode”, ali pored zatvaranja česme dok peremo zube i ostalih sitnih navika, možemo uraditi puno više da bismo smanjili upotrebu ove dragocene tečnosti i to bez nekih posebnih tehnika i komplikovanih sistema.

Uštedite tokom tuširanja

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-shower-running-water-image27725845

Svi mi pre nego uđemo u kadu prvo pustimo vodu da dostigne odgovarajuću ugodnu temperaturu. Sledeći put kad to budete radili podmetnite kantu ispod česme da prikupite tu vodu i iskoristite je za nešto drugo. Bićete iznenađeni koliko ćete vode prikupiti na ovaj način.

Postavite bure za kišnicu u dvorištu

Zaboravite na sisteme za navodnjavanje i zalivanje vaše povrtne bašte i cveća, umesto toga u dvorište postavite bure za prikupljanje kišnice. Pretražite na internetu koji su najjednostavniji i najjeftiniji načini za prikupljanje kišnice, a u videu koji smo pronašli možete pogledati kako su bure za prikupljanje kišnice napravili sa bloga Craftingagreenworld.

Sačuvajte vodu u kojoj ste kuvali testeninu

Sledeći put kad budete kuvali testeninu za čiju su pripremu potrebne poprilične količine vode, nipošto nemojte prosuti vodu u kojoj se testenina kuvala. Jednostavno je sačuvajte u posudi i iskoristite za zalivanje biljaka, naravno potrebno je da se voda ohladi.

Sačuvajte vodu u kojoj ste prali povrće

Baš kao i vodu u kojoj ste kuvali testeninu, vodu u kojoj ste prali povrće takođe možete iskoristiti za zalivanje kućnih biljaka ili njome možete zaliti wc šolju da uštedite jedno puštanje vode iz vodokotlića.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-spaghetti-boiling-water-cooking-image38803637

Ponovno iskoristite vodu za zalivanje biljaka

Kad zalivate vaše kućno cveće sigurno ste primetili kako se višak vode skuplja u tanjirićima putem rupica na dnu saksije. Umesto da tu vodu prosipate, sakupljajte je u posebne posudice i njome ponovno zalijte biljke.

Ne prosipajte vodu koju niste popili

Koliko puta vam se desilo da naspete punu čašu vode, popijete polovinu, a ostatak nesmotreno prospete u sudoper? Umesto da nepopijenu vodu prospete u sudoper, prospite je u posebnu posudu gde ćete skupljati vodu za zalivanje biljaka. Biljke možete zaliti i čajem, ali samo ako nije zaslađen.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. nenad

    Od svih ovih saveta ne skupljam vodu u kojoj se kuvalo jelo. Odlicni saveti, ali za drugu kulturu. Koliko god ja stedeo vodu uvece kada vidim kako komsije zalivaju bastu sa PIJACOM vodom onda izgubim motivaciju. Voda treba debelo da poskupi da bi se pocelo stedeti.

  2. montazne kuce

    Nekad je potrebno vrlo malo angazovanja da bi se postigli vidljivi rezultati. Vodu, cistu i pijacu, prihvatamo kao normalnu pojavu, ali trebalo bi razmisljati i unapred i cuvati zivotnu sredinu i njene resurse.

Napišite komentar