Menu 

Vrijeme roštiljanja se vraća, a vi ste se upravo sjetili da ste prošle godine onako nepoštedno „ćušnuli“ svoj roštilj u podrum neopran? I to se može riješiti. Pokazaćemo vam 4 načina.

 

Soda bikarbona

Napravite pastu od četvrtine šolje sode bikarbone i četvrtine šolje vode. Nanesite smjesu žicom za čišćenje na roštilj i ostavite 15 minuta. Nakon toga rešetke roštilja obrišite suvom krpom i stavite ih na gril preko vrelog žara i uglja najmanje 15 minuta da bi izgorili eventualni ostaci paste ili prljavštine.

Vreće za smeće

Rešetke roštilja dobro našpricajte sredstvom za čišćenje grila ili običnim sirćetom (neki se kunu da im je ovo bolje pomoglo, a i nema štetnih hemikalija). Stavite rešetke u vreću za smeće i dobro je zatvorite. Ostavite preko noći. Sutradan kesu otvorite (naravno, nemojte kao znatiželjko odmah gurati nos unutra, jer će vas „ošamariti“ smrad i isparavnja). Sva prljavština sa grila trebalo bi da je spala, a na vama je samo da ga prebrišete.

Kafa

Odavno je kafa poznata kao dobar čistač u borbi protiv masnoće. Ovaj postupak je jednostavan, ukoliko vam nije žao izdvojiti malo ovog omiljenog napitka. Trebate uraditi sljedeće: skuhajte veliku džezvu kafe, naspite je u posudu u koju ste prethodno stavili prljave rešetke grila. Potopite ih u kafu na sat vremena. Nakon toga ih lagano izribajte i operite vodom.

 

Luk

Stari roštiljski trik je da zagrijane rešetke čistite lukom. Ogulite ga, presijecite na pola i viljuškom ili rukama trljajte ga preko rešetki. Nema smrada hemikalija i sve ide brzo.

(A ukoliko planirate neko roštiljanje ovaj tekst obavezno morate pročitati)

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
 1. Vujo032

  Evo kako ja to radim:
  U pleh, ili baštenska kolica sipam pepela, pa onda stavim rešetku,
  pa prelijem vrućom vodom.
  Rešetka da bude skroz u vodi, i prekrivena pepelom.
  Posle 15-ak minuta, uzmem žicu za sudove, pređem malo sa njom (ako je negde ostalo masnoće)
  i saperem hladnom vodom, bez deterdženta.
  Posle je stavim u rernu šporeta da se osuši, a ona inače i stoji u šporetu na dnu,
  jer se (evo vam još jednog saveta) hleb peče diretno na njoj, samo se prethodno omasti.
  Donja korica hleba bude extra ukusna, ali to ne možete ako vam je rešetka retka ;)
  Pozdrav-Vujo032!

 2. Aleksandar Milosavljevic via Facebook

  tako je

Napišite komentar