Menu 

Da li vi pripadate onoj grupi koja obožava cveće, ali vam se čini kao da vam sve vene u rukama? Pogledajte koje biljke nećete moći “uništiti”.

Ma koliko ih negovali, zalivali, one vam uvek venu, a vi sa tugom u očima gledate kako nestaju. Jednostavno ih ne možete održati živima. Ipak, ne tugujte. Postoje neke biljke, koje su vrlo otporne, koje se neće lako predati.

Filadendron – ove lisnate biljčiće dolaze u raznim oblicima i veličinama. Većina ih ne zahteva ni mnogo svetla, a traže minimum pažnje. Držite ga u senci i čuvajte na mestu zaklonjenom od snažnog strujanja vazduha. Lišće mu povremeno čistite od prašine i osvežavajte vodom. Čak dobro podnosi i razlike u temperaturi. Pošto, traži mnogo vode (bez nje će zaista umreti), možete ga držati u ukrasnim teglicama sa vodom. Tako će biti uvek “beba”, pelcer. Nije vam potrebna zemlja. Samo mu korenčiće s vremena na vreme podrežite i pazite da ne ispari sva voda. (ukoliko imate mačke, ne unosite ga u dom, otrovan je za njih). Na sličan način, u vodi, možete gajiti i bršljan, ukrasnu koprivu i divlju marelicu.

 

Sanseverija (svekrvin jezik) – ovaj sobni cvet sa uspravnim, dugačkim listovima je jedna od najotpornijih biljaka. Može izdržati sve uslove – od velike izloženosti suncu do sene. Mada, u senci njene šare postaju slabije vidljive. Ne voli preveliku vlagu – samo na to pazite. Znači, ne sme joj ni zemlja biti previše nakvašena, jer će početi da trune. Zimi je, zato, možete držati direkt kraj radijatora, a tada ćete je zalivati samo jednom mesečno.

Drvo života – ova zanimljiva biljčica raste relativno sporo. Dugovečna je (to vam i treba), zato je i zovu drvo života. Postoji čak jedan primerak iz Tenerifa star preko 1000 godina. Nadamo se da će vama izdržati bar 100. Drvo života je vrlo zahvalna sobna biljka. Postavite je u svetlu prostoriju, ali dalje od direktnog sunca, ali ne stavljajte je ni u hodnike i stubišta, jer su hladniji i veće je strujanje vazduha, a to im smeta. Pazite da se, samo, temperatura u prostoriji, u kojoj je biljka, ne spušta ispod 15° C, jer joj hladnoća može štetiti. Zimi zalivanje svedite na minimum, a leti je češće prskajte vodom.

Božićni kaktus – ima divne cvetove i ne krasi ga trnje. Potiče iz toplih i vlažnih regiona. Dobro podnosi sobnu atmosferu, a idealna mu je – 22 stepena. Držite ga na prozorskoj dasci, ali imajte na umu da mu leti ne prija visoka temperatura i mala vlažnost vazduha. Zato je važno redovno prskanje vodom i sena. Biljka neće tek tako umreti ukoliko budete “malo nepravedni” prema njoj, samo neće pustiti svoje divne cvetove.

(Možda bi ste trebali razmisliti i o ovoj samozalevajućoj saksiji)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar