Menu 

Verovatno ne postoji žena na svetu koja barem jednom nije poželela izgubiti nekoliko kilograma. Nažalost, žene se sa dijetom upoznaju pre nego saznaju kako ona sve može uticati na naše zdravlje. Otkrivamo vam neke od loših uticaja držanja dijeta u ranijem periodu života.

Naučno je dokazano da drastične promene u kilaži i razne dijete mogu biti povezane sa brojnim zdravstvenim problemima kao što su otežano začeće pa čak i neplodnost. Ako neuspešno pokušavate ostati trudni, možda bi krivca trebalo da potražite u veoma čestom jo-jo efektu.

dreamstime_s_12374263

Da bi ostala u drugom stanju žena treba da ima redovnu ovulaciju. Ovulacija je kada jajnici otpuštaju jajnu ćeliju u matericu koja je spremna da se oplodi i postane embrion. Iako se čini poprilično jednostavno, ovulacija je rezultat kaskada hormona koje žlezde luče u mozak i janike. Na hipotalamus, jednu od žlezda odgovornih za lučenje hormona direktno mogu uticati promene u kilaži i nedostatak određenih nutrijenata koji obično dolaze sa dijetama. Kao rezultat toga može doći do umanjenog lučenja hormona koji izazivaju ovulaciju.

Drugi problem vezan za držanje dijete jesu drastične promene u kilaži. Ako deset dana pijete samo limunadu, sigurno je da ćete izgubiti kilograme. Problem nastaje kad sa kilogramima izgubite i nutrijente te lišite svoj organizam proteina i zdravih masti neophodnih za pravilan rad i razvoj ćelija.

Pošto se olako izgubljeni kilogrami veoma brzo vrate, sa povratkom kilograma podićiće vam se nivo estrogena što može telu signalizirati da pauzira sa menstruacijom, a samim tim i ovulacijom.

Stres

Ako pokušavate zatrudneti sigurno ste bar od jedne osobe čuli da treba da se oslobodite stresa pa ćete lekše zatrudneti, što u većini slučajeva izazove kontraefekat. Stres može izazvati i sama dijeta jer u periodu „izgladnjivanja“ telo otpušta hormone stresa koji utiču na ovulaciju.

dreamstime_s_18596539

Uloga insulina

Nedavna istraživanja su pokazala da čak 5 miliona Amerikanki pati od sindroma policističnih jajnika, a žene sa ovim sindromom obično imaju višak kilograma, neredovne menstruacije i ovulacije. U većini slučajeva žene koje pate od ovog sindroma su često nesvesne stanja u kome se nalaze i od ranog perioda života započinju raznorazne dijete ne bi li izgubile kilograme. Insulin igra veoma važnu ulogu u mehanizmu policističnih jajnika i žene koje ga imaju često su rezistentne na insulin što može uticati na lučenje drugih hormona koji uzrokuju ovulaciju. Česte promene u unosu kalorija mogu još više da razviju otpornost na insulin što ženama koje pate od sindroma policističnih jajnika još više može otežati šansu da ostanu u drugom stanju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar