Menu 

Ako ste i pre nego što ste ostali u drugom stanju imali nekoliko kilograma viška ili klinički spadate pod gojazne osobe, ne treba da se osećate loše jer čak polovina trudnica spada u ovu grupu. Mi vam donosimo savete kako da održite kilažu tokom trudnoće ako ste gojazni.

Osobe sa viškom kilograma se smatraju one čiji je indeks telesne mase (BMI) između 25 i 29,9. Ova brojka označava odnos između visine i težine, a ako ta brojka iznosi preko 30, to znači da je osoba gojazna. Žene koje su pre same trudnoće imale višak kilograma treba da budu posebno oprezne kad je gojenje u trudnoći u pitanju.

Koliko kilograma je sigurno dobiti ukoliko ste i ranije bili gojazni?

To koliko se možete ugojiti za vreme trudnoće, a da to ne utiče na vaše i na bebino zdravlje zavisi upravo od indeksa telesne mase.

kilogrami1

Ako je vaš BMI između 25 i 29,9 ne bi trebalo da se ugojite više od 6,8 – 11,3 kilograma, odnosno ne više od 1-1,5 kg mesečno tokom drugog i trećeg tromesečja.

Ako je vaš BMI 30 i više preporučuje se da ne dobijete više od 5 – 9 kg tokom cele trudnoće što može biti zaista veliki izazov.

Istraživanje koje je sprovedeno 2010. Godine je pokazalo da gojazne žene koje tokom trudnoće dobiju više kilograma od preporučenih granica su pod većim rizikom da razviju gestacijski dijabetes i t za čak 50 odsto za razliku od trudnicama koje ostanu u preporučenim okvirima.

Da li je sigurno držati dijetu tokom trudnoće?

Nažalost, trudnoća nikako nije dobar period da se podvrgavate nekim retsriktivnim dijetama jer to može biti potencijalno opasno za razvoj bebe, ali treba da znate da mnoge gojazne žene pod kontrolom drže kilažu i bez dijeta.

Tokom prvog tromesečja sasvim je normalno da trudnica izgubi koji kilogram zbog učestalih mučnina i povraćanja jer mučnina zaista loše utiče na apetit, ali uprkos tome beba će dobiti sve neophodne kalorije i nutrijente. Gojazne žene u većini slučajeva imaju bolju rezervu kalorija u masnim naslagama pa nije štetno da tokom trudnoće održavate istu kilažu ili čak malo smršate kako beba raste. Ono što nikako nije u redu jeste da sami sebi uskraćujete kalorije.

 

kilogrami2

Zdravo se hranite. Veoma je važno da planirate obroke, brojite kalorije i pažljivo birate namirnice koje ćete jesti. Zamenite kalorične i masne namirice onima nešto zdravijima, koristite integralne testenine i hlebove, uvrstite što više svežeg voća i povrća, posnog mesa i pijte puno vode. Izbegavajte slatkiše, šećere i industrijski prerađenu hranu.

Ako će vam tako biti lakše vodite dnevnik ishrane da tačno imate uvid koliko ste pojeli u toku dana i sutradan malo više povedite računa ako niste zadovoljni rezultatima.

Vežbajte redovno. Ako pre trudnoće niste bili aktivni onda trudnoća svakako nije pravo vreme da počnete sa vežbanjem, ali svakodnevna šetnja, joga ili pilates za trudnice se svakako preporučuju, naravno ukoliko vam vaš lekar nije savetovao drugačije. Neke trudnice ako se pridržavaju zdravog plana ishrane zaista smršaju , a ako se to desi i vama obavezno se posavetujte sa lekarom da proverite da li je sve u najboljem redu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar