Menu 

Brazil je trenutno najpoznatija država na svetu jer se tamo održava Svetsko prvenstvo u fudbalu. Pored “najvažnije sporedne stvari”  Brazilci imaju i kapoeru, posebnu kombinaciju plesa i borilačke veštine pomoću koje ćete na zabavan način telo dovesti u formu.

Kapoera je borilačka veština koja potiče iz zapadne Afrike, a stara je gotovo 400 godina. Tokom razmene robova, iz Afrike je stigla u Južnu Ameriku gde je novi dom našla u Brazilu, a tamo su je kombinovali sa plesom i osmislili nesvakidašnju fizičku aktivnost. Da biste održavali telo u formi i dobili energiju, uključite kapoeru u svoju fizičku aktivnost jednom ili dva puta nedeljno.

Raspitajte se u vašem gradu , postoje li časovi kapoere i krenite, a mi ćemo vas pobliže upoznati sa ovim specifičnim načinom vežbanja.

http://www.dreamstime.com/stock-images-capoeira-image25001194

Časovi kapoere

Ako želite da se bavite ovom kobinacijom veštine i plesa, najbolji način za to je da upišete grupne časove jer je kapoera visoko energetska i razigrana vežba koja na neki način zahteva više ljudi i gužvu. Instruktor će vas za početak učiti osnovnim pokretima. Za početak ćete učiti jednostavne plesne pokrete jedan korak sa strane u kombinaciji sa prednjim udarcima rukama. To će biti neka vrsta zagrevanja, a zatim kreću borbeni pokreti od osnovnog do naprednog nivoa, a čas se obično završava takozvanim “borbenim krugom”.

Osnovni pokreti – Ginga

Počnite sa jednostavnim pokretima, iskorak u desnu, pa u levu stranu dok u isto vreme udarate šakama napred. To neka vam bude zagrevanje od oko pet minuta. Prebacujte težinu sa jedne na drugu nogu, mešajte plesne pokrete sa pokretima borilačkih veština.

Napravite iskorak unazad sa desnom, sagnite se prema levoj nozi, savijajući koleno i kuk. Neka desna noga bude u potpunosti ispružena u dijagonalnom položaju iza vas. Kako se spuštate prema dole neka vam ruka bude savijena pod uglom od 90 stepeni i podignite je u visinu lica. Nakon toga poskočite spojite stopala, ispružite ruku i ponovite sa drugom nogom.

Srednji nivo – Au normal

Pokreti srednjeg nivoa kapoere se nazivaju au normal i s a njima možete krenuti kad savladate one onovne. Ruke i noge su blago savijene prema napred kao da štitite lice i torzo od potencijalnog napada. Podignite ruke visoko iznad glave da formirate slovo V, noge su raširene, a zatim naginjete torzo na jednu stranu i tom rukom dotaknete tlo, a suprotnu nogu podižete u vis i njome pravite kružne pokrete, a sve u ritmu muzike.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-capoeira-image26992899

Napredni nivo – Martelo

Martelo je pokret koji pokazuje pravi koren kapoere, a to su borilačke veštine. Ovim pokretom jačate telo, srž i mišiće i ujedno istežete mišiće nogu. Stanite sa raširenim stopalima, podižite desnu nogu prema napred, savijajte koleno i šaljete udarac u stranu, ispravljate nogu tako da napravite ugao od 90 stepeni. Torzo bi trebalo da lagano nagnete prema levoj strani da bude protuteža desnoj nozi koja je podignuta. Ponovite po 10 puta sa obe noge.

Roda i hlađenje

Roda je “borbeni krug” koji dolazi na samom kraju vežbanja. Svi učesnici stanu u krug u kome se nalaze dva “protivnika” koji rade različite pokrete, napada i izbegavanja udaraca kroz pokrete kapoere koje ste do tad naučili. Na samom kraju vežbanja rashladite se hratkom kardio vežbom, brzo hodanje na traci ili vožnja bicikla deset minuta, a zatim istegnite sve mišiće.

Pogledajte kako izgleda čas za početnike kapoere.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar