Menu 

Treninzi za snagu, odnosno treninzi u koje je uključeno dizanje tereta je jedan od najboljih oblika vežbanja za sve one starije od 40 godina. Ne želimo reći da su kardio treninzi manje važni, ali ćete od treninga sa opterećenjem imati mnogo više koristi u petoj deceniji života.

Žene u većini slučajeva izbegavaju treninge sa utezima jer se plaše da će im se mišići previše razviti i da će izgledati muškobanjasto, ali mesta za brigu zaista nema jer žene imaju veoma nizak nivo testosterona pa im se mišići puno sporije razvijaju nego kod muškaraca. S druge strane treninzi sa utezima mogu doneti zaista mnoge beneficije i obavezno ih uzmite u obzir.

Poboljšaće vam se ravnoteža. Kako starimo tako nam je telesna ravnoteža sve slabija i slabija te smo skloniji padovima. Manjak ravnoteže je obično uzrokovan gubitkom mišićne mase. Istraživanja su pokazala da se padovi kod starijih žena smanje za čitavih 40 odsto nakon što počnu sa treninzima snage.

4470141894_a3070c946e_z

Dobićete mišićnu masu. Nakon 30-e godine ljudi koji nisu fizički aktivni gube i do pet odsto mišićne mase svake decenije. To uzrokuje usporavanje metabolizma i telo zbog toga skladišti masti. Mišići snage ne samo da će sprečiti gubitak mase već će je povećati.

Gustina kostiju se povećava. Baš kao što s godinama gubimo mišićnu masu isto tako opada i gustina kostiju zbog čega smo podložniji lomovima. Vežbe snage će sprečiti gubitak gustine.

Sprečavaju bolove uzrokovane artritisom. Kada vežbama jačate mišiće koji okružuju zglobove, naprezanje samih zglobova pri pokretu će se smanjiti i bolovi će biti puno blaži.

3742047055_3060f5a9fc_z

Bolje ćete spavati. Jeste li ikada primetili kako bolje spavate dan nakon treninga? To nije slučajnost već pravilo koje su potvrdila brojna istraživanja. Vežbanje smanjuje nivo stresa i samim tim utiče na bolji san. Umesto tableta i čajeva za spavanje pokušajte sa vežbama za jačanje i sigurno ćete spavati kao beba.

Povećana kontrola nad glukozom u krvi. Regulisanje glukoze u krvi je veoma vano ako želite izbeći dijabetes tipa dva, a to će vam biti olakšano ako budete radili ovakve treninge jer se tokom njih troši zaista dosta glukoze.

Lakše ćete obavljati svakodnevne obaveze. Kad sve ove beneficije skupite na jedno mesto biće vam sasvim jasno da ćete zbog ovih treninga i vežbi za snagu lakše obavljati svakodnevne obaveze koje su vam možda predstavljale problem. Ako ovo nisu dovoljno dobri razlozi da probate, ne zamo šta jesu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar