Menu 

Način na koji hodate i pravilno držanje je od velike važnosti posebno kao želite da izgubite višak kilograma ili da se rešite bolova u leđima. Mi za vas imamo nekoliko ključnih saveta pomoću kojih ćete poraviti držanje i pravilnije hodati.

Vi ste se sigurno zapitali, kakvo je to pravilno hodanje jer svako ima svoj način. Mi ćemo vam u kratkim crtama pokušati objasniti na šta tačno treba da obratite pažnju kad su u pitanju hodanje i pravilno držanje. Ovde se posebno osvrćemo na hodanje kao fizičku aktivnost u pokušaju da popravite formu ili da smršate.

4567912880_4989027a78_z

Počnite polako. Najvažnija stavka vezana za bilo koji novi fitnes program je da počnete polako i kasnije povećavate intenzitet vežbanja. Razmislite o svakom koraku koji napravite dok ne ubrzate tempo i potrudite se da svaki bude isti.

Disanje. Udišite kroz nos, opustite stomačne mišiće i dozvolite da vazduh napuni pluća, kako budete izdisali, izravnajte stomak i dišite kroz usta kao da želite ugasiti svećice na torti.

Izravnajte kičmu.  Stavite dlan jedne ruke na donji deo stomaka, a drugi na ključnu kost, lagano ispravljajte vrat dok ne osetite da su dlanovi u istoj ravni. Pokušajte celo vreme hodati u tom položaju jer na taj način ćete manje „trošiti“ zglobove tokom vežbanja.

Nagnite se. Kad hodate pokušajte lagano nagnuti gornji deo tela iz kukova i stomaka, neka vam gravitacija pomogne dok hodate. Telo će se prirodno blago nagnuti napred samo da ramena dođu tik iznad kukova. Kičma treba da bude ravna i dalje.

20448154500_b739eb03d6_z

Mašite rukama. Savijte ruke u laktovima, a šake neka vam budu u visini grudnog koša. Pokušajte zamahivati rukama jednakim tempom kojim hodate i pratite dobro poznat šablon, desna ruka-leva noga i obrnuto.

Uključite trbušnjake. Pokušajte što više aktivirati trbušne mišiće za vrijeme hodanja jer na taj način smanjujete pritisak na karlične kosti  poboljšavate performanse.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar