Menu 

Ako ste saznali da ste u drugom stanju to ne znači da automatski treba da se rešite svog čupavog prijatelja, ali za svoju i za sigurnost bebe ipak bi trebalo da unesete nekoliko promena.

trudnica

Čišćenje mačijeg peska je trudnicama apsolutno zabranjeno zbog parazita koji se u mačijem izmetu nalaze. Oni mogu izazvati toksoplazmozu, infekciju koja može preći i na ljude. Toksoplazmoza je posebno opasna za trudnice jer može da ošteti posteljicu i razvoj ploda. Takođe u trudnoći izbegavajte sirovo meso, dobro perite ruke nakon što ste dirali sirovu hranu, a baštovanstvo obavljajte u rukavicama.

Ako i pored alergija volite i imate kućnog ljubimca, na samom početku trudnoće treba da se savetujete sa lekarom koje lekove za aleriju možete koristiti, nemojte se odricati vašeg ljubimca na prvu.

Ako ste vlasnica hrčka, morskog praseta ili miševa u trudnoći bi trebalo da ste posebno oprezni kad ste u doticaju sa njima. Nemojte čistiti njihove kaveze i trudite se da ne dolazite u dodir sa njihovim izlučevinama, jer oni mogu biti prenosnici parazita i virusa koji mogu izazvati deformitet ploda ili pobačaj. Ako imate mogućnost, bilo bi najbolje da kavez sa vašim ljubimcem prebacite u prostoriju u kojoj ne boravite prečesto. Ako ste pak ljubitelj egzotičnih životinja ko što su gušteri, zmije i kornjače, čuvajte se zaraze salmonelom koju ovi gmizavci obično prenose.

Psi su najpouzdaniji kućni ljubicmi kad su u pitanju trudnice i sa njima ste pod najmanjim rizikom. Štaviše, mnoge trudnice su potvrdile da su njihovi psi prema njima bili puno pažljiviji za vreme drugog stanja. Ipak uzimite u obzir da i psi kao i sve ostale životilje mogu biti poprilično nepredvidljivi. Ne dajte da vaš pas skače na vas, da vas ne bi povredio. Dresirajte psa, to neće biti dobro samo za vas dok ste  trudni već i za period kad se beba rodi.

A kad beba stigne, nikako je nemojte ostavljati nasamo sa kućnim ljubimcem ma koliko umiljat i miroljubiv bio. Pročitajte i “Da li su mačke zaista opasne za trudnice”.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar