Menu 

Veliki broj žena širom sveta svaki dan pije pilule za kontracepciju ne razmišljajući o njihovom uticaju na organizam. Otkrivamo vam “sitnice” koje sigurno niste znali o kontraceptivnim pilulama.

Smanjuju želju za seksom

Pilule za kontracepciju mogu učiniti da se tokom seksa osećate slobodno i zaštićeno, ali sa druge strane mogu uticati na vaš libido. Većina kontraceptivnih pilula sadrži estrogen i sintetički progestin. U svim vrstama tableta se radi o istom estrogenu, ali progestin se menja od proizvođača do proizvođača. Ako žena oseti manjak želje za seksom a koristi tablete za kontracepciju, slobodno može okriviti progestin. Tražite od vašeg ginekologa da vam zameni tablete ili pređite na neku drugu vrstu kontracepcije.

kontracepcija

Tablete koje sadrže drospirenon (DRSP) su sigurne za upotrebu

Početkom 2013. godine strani mediji su objavili da tablete pod nazivom Yaz i Yasmin sadrže sintetički progestin drospirenon koji je povezan sa pojavom krvnih ugrušaka (venske tromboembolije) u usporedbi sa tabletama nekih drugih proizvođača. Ali, istraživanja sprovedena širom Evrope i severne Amerike su pokazale da drospirenon nosi jednak rizik od ugrušaka kao i ostale formule u pilulama.

Ženama koje su na piluli rizik od nastanka venske tromboembolije se povećava ukoliko su gojazne, puše, pate od sindroma policističnih jajnika ili imaju genetsku predispoziciju.

40-te su najbolje godine za kontraceptivne pilule

Žene koje prolaze kroz period i simptome perimenopauze kao što su neredovno krvarenje i valunzi mogu osetiti olakšanje ukoliko uzimaju kontracepciju. Ako ste nepušač i nemate povišen krvni pritisak ili dijabetes pilule možete uzimati sve do ulaska u menopauzu jer mogu pomoći kod krvarenja i valunga.

Pre nego vam lekar propiše tablete verovatno će želeti da isključi ozbiljnije uzroke vašeg stanja kao što su polipi, nepravilan rad štitne žlezde i fibroidi koji se ne mogu lečiti kontraceptivnim pilulama.

Neugodni simptomi se mogu javiti godinama nakon što ste počeli piti kontracepciju

Jedan od najčešćih mitova je da se problemi sa kontrolom krvarenja  pojavljuju u samom početku korištenja pilula. U stvarnosti taj problem može da se pojavi godinama kasnije jer se hormoni u organizmu s godinama menjaju. Nije ništa neobično da se ženama koje nisu osetile nikakve probleme u 20-tim godinama, osete komplikacije u 30-tim i 40 –tim godinama. Imajte na umu da se vaše tablete ne menjaju, ali se menja vaše telo koje nije isto sa 25, 35 i 45 godina. Upravo iz tog razloga i reakcija organizma na tablete može da se menja.

pilulice

Kontraceptivne pilule su na listi kancergena svetske zdravstvene organizacije

Olovo, duvan i azbest su agensi poznati kao kancerogeni, ali jeste li znali da se na listi izazivača raka nalaze i kotraceptivne pilule? Istraživanja su pokazala da su pilule povezane sa povećanim rizikom od nastanka raka dojke, grlića materice i jetre. Stručnjaci kažu da ukoliko koristite kontracepciju tri godine ili manje, a zatim je ne koristite 10 pod istim ste rizikom od dobijanja ovih vrsta raka kao i kad je niste uopšte koristili.

Vaginalna upotreba

Ako imate stomačni virus, povraćate i imate jak proliv pa se plašite da kontraceptivna pilula nije stigla da deluje možete  je insertovati kao vaginalnu tabletu. Dve tablete u vaginu svakog dana tokom perioda bolesti imaće isti učinak kao da ste je uzeli oralnim putem jer će se tablete rastvoriti unutar vagine i apsorbovati u krvotok. Veoma je važno da u ovom slučaju uzmete dve, a ne jednu pilulu jer se ovim putem tablete u krvotok ne apsorbuju jednako dobro kao kad ih uzimamo oralnim putem. Pilule stavite u isto vreme kao i kad ih uzimate oralnim putem.

Ovakva upotreba kontracepcije je kratkoročna i čim vam se stomak umiri nastavite da ih uzimate kao i do tad.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar