Menu 

Ljeto ne donosi samo zabavu i odmor. Donosi i veće troškove. Saznajte kako da uštedite ovog ljeta sa četiri mala trika.

Ledena kafa

Ukoliko vam je ljeti svaki dan prije posla obavezna ledena kafa, onda je vaš mjesečni trošak mnogo veći nego što bi trebao, mogao, da bude. Ledena kafa je uvijek skuplja od obične, zato bi mogli početi da je pravite sami. U kancelariji se dogovorite i nabavite instant ledene kafe. Zašto ne biste, bar nekoliko puta, napravili svoju ledenu kafu i sa kolegama napravili pauzu na balkonu ili ispred kancelarije?

Energija

Razmislite šta od uređaja nije potrebno da ljeti uključujete. Recimo, sušilicu za veš, pa i fen za kosu. Veš je mnogo ljepši kada se suši na toplom povjetarcu, a za kosu je najzdravije, i najljepše izgleda (posebno valovita), kada je “kupaju” sunčevi zraci. Rernu, takođe, možete rjeđe uključivati. Imate u opticaju mnogo ukusnih recepata, koji ne zahtijevaju pečenje, pa ni kuhanje. (OVDJE i OVDJE ćete pronaći takve recepte). Veš mašinu, recimo, možete uključivati noću, kada je električna energija jeftinija.

Klima

Smanjite sa klimama. Znamo da su vrućine velike, ali kuća će vam biti mnogo hladnija ukoliko noću držite sve otvoreno, a u rano jutro, prije zore, sve pozatvarajte i zamračite. Tako vam klima gotovo i neće trebati.

Vrt

Mnogo puta smo vidjeli kako prskalice u dvorištima rade tokom dana i to vućeg ljetnog. Vjerujte, to baš nema mnogo smisla. (Osim kada klinci žele trenutno osvježenje i da se igraju sa prskalicama). Travu i vrt trebate zalijevati u rano jutro i to između 5 i 8 časova (ili noću, nakon zalaska sunca). U periodu od 10 do 18 časova zalijevanje nema mnogo efekta, jer voda gotovo trenutno isparava. Jutarnjim zalijevanjem ćete uštedjeti na vodi.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Klime

    Korisni saveti.

Napišite komentar